Pla obert d'un passatger a la zona d'arribades de la T1 de l'aeroport del Prat

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte l’ordre dels ministeris de Sanitat i Interior que permetrà als turistes vacunats visitar Espanya a partir del proper dilluns, 7 de juny. Els viatgers hauran d’acreditar estar immunitzats 14 dies abans amb la pauta completa d’alguna de les quatre vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament: Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen. Així com també els immunitzats amb els vaccins xinesos Sinopharm i Sinovac-Coronavac, avalats per l’OMS.

Tots els passatgers que arribin a Espanya per via aèria o marítima hauran d’omplir, abans de la sortida, un formulari de control sanitari a través del web o de l’aplicació Spain Travel Health. No podran entrar encara a Espanya, però, els viatgers procedents del Brasil, l’Índia i Sud-àfrica, per la seva alta incidència de les variants de la covid-19.

Es tracta d’un formulari de control sanitari que s’ha modificat “per adaptar-se a la localització d’aquells passatgers sobre els quals s’hagi d’aplicar mesures de traçabilitat, així com la inclusió en el procediment de control de la certificació de vacunació, prova diagnòstica i recuperació que puguin presentar els viatgers”.

Així, en el cas de fronteres terrestres, totes les persones majors de sis anys procedents de països o zones de risc que arribin a Espanya hauran de disposar d’alguna de les certificacions anunciades al BOE, com el Certificat de Vacunació o de Recuperació.

Amb l’obertura de dilluns als turistes, Espanya començarà a posar a prova el certificat verd digital, un codi QR consensuat pels 27 països de la UE que avala que el turista no té la covid-19 perquè està vacunat, ha passat la malaltia o presenta una PCR negativa.