No se’n va arribar a fer mai inauguració oficial però el març del 2024 el Bloc4BCN va començar a caminar. Es tracta d’un espai de 4.500 m² a l’antic recinte industrial de Can Batlló que s’ha reformat amb fons públics i que acull cooperatives i entitats de l’economia social i solidària. En xifres, un any després això es tradueix en 39 cooperatives que ocupen 130 persones.
Per celebrar el primer any de vida de l’equipament s’ha fet una visita institucional de les instal·lacions. Hi han assistit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, i Guillem Llorens, president de l’Associació Bloc 4, l’entitat que gestiona l’espai.

Iniciativa publicocooperativa
Durant els parlaments, tant el representant municipal com el de la Generalitat han destacat el tipus de col·laboració publicocooperativa que s’hi fa en aquest espai. Collboni ha destacat Bloc4BCN com un punt de trobada d’entitats i administracions: “És un sector que creix i que seguirà creixent perquè els valors dels quals les companyies més tradicionals es volen impregnar, l’impacte, els valors, el propòsit, aquest sector els té al seu propi ADN”, ha destacat l’alcalde.
De la seva banda, Sàmper ha alineat l’administració catalana amb la feina que es fa en l’ens cooperatiu. “Bloc4 va en la línia d’estratègia de la Generalitat, que és fomentar i fer créixer l’economia social i solidària, és l’estratègia d’aquest govern, en la qual creiem fermament”, ha dit el conseller durant el seu parlament.

Balanç d’un espai referent
Amb els números a la mà, durant aquest primer any de vida, el Bloc4BCN ha estat un punt de trobada per a 10.000 persones i 550 entitats, s’hi han fet 325 formacions amb més de 5.000 participants i s’ha assessorat 92 entitats en matèria de finançament. En aquest darrer àmbit, van tancar l’any 2024 havent facilitat l’accés a prop de 8 milions d’euros. Una xifra que ha actualitzat el responsable dels serveis de finançament, Miguel Linde: “El finançament que estem aconseguint des de Bloc4 de forma directa és de més d’un milió d’euros al mes”, puntualitza.
Per tot plegat, Bloc4BCN s’ha erigit com a referent en cooperativisme i projectes d’economia social i solidària. Prova d’això és que rep visites d’entitats d’altres punts de Catalunya, Espanya i fins i tot de fora de l’estat. “Hem après, superat reptes i demostrat que el més transcendent no és des d’on es treballa, sinó trencar barreres, ser referent en aquest espai que vol conèixer gent d’arreu del món“, destaca, Guillem Llorens.

2025, any internacional del cooperativisme
El primer aniversari del Bloc4BCN coincideix amb l’Any Internacional del Cooperativisme, que se celebra aquest 2025. “L’ONU ha decidit que el cooperativisme celebra el seu any i la societat catalana ens reconeix com el moviment empresarial més ben valorat”, diu Llorens. Una efemèride que arriba, segons el director de l’entitat gestora, en un “món tensionat i egoista” i on l’economia social i solidària busca solucions: “A cada repte real buscarem solucions amb la mateixa passió i dedicació”, rebla.