Les noves mesures per frenar l’expansió del coronavirus que ha decretat la Generalitat es convertiran, segons propietaris de bars i restaurants, en un nou mal de cap pel sector de la restauració. Aquest dissabte, amb les terrasses a mig gas al barri del Poblenou, els propietaris es queixaven que les noves recomanacions del Govern faran que els seus ingressos tornin a baixar. El responsable del restaurant Can Toni, a la Rambla del Poblenou, afirma que amb la caiguda dels turistes i la pandèmia han patit una devallada de la facturació del 40 % . Ara, amb les noves mesures, es pregunta com reaccionaran els usuaris i si tindran por. D’altres establiments del mateix barri es queixen que “és injust” que hagin invertit en mesures de seguretat i ara posin restriccions als usuaris per anar als seus locals.

“Són unes mesures incoherents”

El president del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, creu que les mesures “són contradictòries” perquè “mantenen el sector obert però diuen als clients que no hi vagin”. Pallarols afirma que “el sector ja venia molt tocat” i que aquesta nova notícia serà “el cop de gràcia que sentenciarà moltes empreses que es trobaven en la línia de flotació”. De fet, Pallarols ha lamentat que amb la primera onada de mesures durant l’Estat de l’Alarma molts restaurants “ja van haver de tancar”. Ara, diu, tem que aquesta situació es torni a repetir.

Aquest empresari creu que es tracta d’un tancament del sector “per la porta del darrera” en que es deixa el sector amb “una enorme inseguretat jurídica” perquè no s’habiliten els mecanismes per poder fer ERTOS. Per tot plegat, demanen que l’administració parli clar i que “no juguin indefinidament amb la restauració” perquè és “jugar amb l’economia de Catalunya”. Es tracta d’un dels sectors que injecta més capital econòmic al país, ha afegit. A més, aquest poc temps de desescalada que els restaurants han estat oberts “no ha suposat cap recuperació pel sector”.

Els clients temen un confinament total

Molts dels clients que aquest dissabte seien en terrasses del Poblenou veuen amb bons ulls les recomanacions però se senten decebuts perquè “es fa la vista grossa” a tota la gent que incumpleix les mesures de seguretat. Expliquen que al vespre es reuneixen “molts grups” sense mascareta i que la Guàrdia Urbana “o no apareix o passa de llarg“. D’altres, com el Josep, creuen que després del confinament total la gent té ganes de sortir i socialitzar-se però s’hauria de fer  “amb prudència”. Aquest veí del Poblenou tem que tornin a decretar el tancament de la població.