Els veïns dels 26 habitatges del carrer d’Andrea Doria, 27-31, al barri de la Barceloneta, estan indignats per la notificació que han rebut de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que anuncia un increment d’un 20 % del preu del lloguer dels pisos a partir de gener del 2018. Critiquen que, tot i ser una fundació sense ànim de lucre, vol treure profit d’un barri que és un “caramel”.

Fonts de la fundació privada, el patronat de la qual està integrat per l’Ajuntament, la Generalitat i l’església de Barcelona, responen a les queixes veïnals argumentant que el lloguer d’immobles és la principal font d’ingressos que tenen i detallen que estableixen els lloguers segons l’evolució del preu de mercat. Afirmen, a més, que si fixen uns preus inferiors, no obtenen capital suficient per destinar-lo a projectes socials.

Des de l’Ajuntament, que forma part de la fundació, critiquen la pujada del preu i demanen que es renovi el contracte vigent. Fonts municipals han explicat a betevé que fan tot el possible perquè no es faci realitat aquest escenari, però lamenten que són minoria i, per tant, tenen un marge d’actuació limitat.

El contracte d’arrendament, vigent des del 2013, finalitza aquest gener i la propietat ha optat per fer-ne un de nou enlloc de renovar-lo i mantenir els preus de lloguer establerts fa cinc anys. L’objectiu de la fundació és augmentar el preu dels pisos al voltant d’un 20 %, una xifra que situa el lloguer mensual d’un pis d’uns 55 m2 a 990 €, uns 170 € més que els que es paguen actualment.

Els veïns critiquen que la propietat estableix que, a partir d’ara, els llogaters també s’hauran de fer càrrec dels costos de manteniment i servei del bloc, unes despeses fixes d’un mínim de 40 € mensuals que fins ara assumia la propietat.

Des de la Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, els veïns critiquen que la localització del bloc “és un caramel per augmentar el preu dels pisos”.