L’Ajuntament de Barcelona ha començat a treballar en l’índex de preus de lloguer amb representants d’entitats socials, plataformes digitals i col·lectius de professionals. El consistori i els assistents a la reunió s’han trobat aquest dimarts per col·laborar en la nova regulació, que vol evitar l’escalada de preus de l’habitatge a la ciutat. El nou indicador tindrà en compte la localització, la dimensió dels pisos, l’estat de conservació i els contractes d’arrendaments anteriors.

Segons l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el consistori ha convidat les diverses entitats perquè “l’índex no l’han de fer soles les administracions públiques“, sinó també totes les parts implicades. Aquestes poden col·laborar amb l’aportació de dades i amb l’elaboració del cens de pisos buits. Els assistents han estat convidats formalment a entrar a formar part del Comitè Tècnic de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, l’organisme que ja ha iniciat els treballs per crear aquest índex de preus en l’àmbit metropolità.

Les entitats professionals i empresarials del sector del lloguer i de la societat civil han coincidit en la necessitat de treballar conjuntament per revertir la situació de tensió entre els preus del lloguer i els salaris de la població i evitar una nova bombolla immobiliària. Colau ha dit que l’estat espanyol no està fent polítiques d’habitatge i ha destacat el “sobreesforç” de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria, la qual considera “de màxima prioritat“.

Barcelona vol seguir les mesures implantades a altres capitals europees com Berlín o París, que ja tenen sistemes d’orientació de preus basats en uns índexs consensuats. El gerent d’Habitatge, Javier Jurón, ha alertat que si no s’impliquen totes les parts, “aquest índex no servirà”.

El consistori ha començat a elaborar aquest índex abans que la Generalitat implanti per la seva banda el nou decret llei per regular els lloguers i evitar els increments abusius. El govern català preveu tenir-lo enllestit en dos mesos.