L'informe Observatori Barcelona 2014 mostra millores en tots els indicadors analitzats i reflecteix els indicis de la recuperació econòmica. Barcelona concentra, per exemple, el 30 per cent de la inversió estrangera de tot l'estat, una xifra que encara pot millorar més. Pel que fa a les perspectives econòmiques de futur, mentre que l'any passat ocupava el lloc 22, ara està al seté lloc, al davant de Berlín o Amsterdam, però encara al darrera de Londres o Hèlsinki. JOSEP RAMON ROVIRA, cap d'estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona "Hi ha més llums que ombres, encara que també n'hi han i són generalitzades, no es tracta només d'un sinó d'un conjunt d'indicadors." Bona part d'aquest èxit, es deu a les fires. El 2013, Barcelona va ser la quarta ciutat del món en nombre congressos. Fires com el MWC han ajudat a consolidar la marca Barcelona, cada cop més coneguda arreu. En el rànquing ocupa la sisena posició mundial. Vist aquest panorama, només un punt negre, l'atur, que continua sent el principal problema de la ciutat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres tenim un atur insoportable, millor que molts altres però insoportables. I per tant un dels objectius bàsics és disminuir l'atur i generar llocs de treball." Una de les aposta de la ciutat per crear llocs de treball és l'economia del coneixement, vinculada a la tecnologia i les ciutats intel·ligents. El turisme hi juga també un paper clau, suposa el 14 per cent del PIB de Barcelona. L'alcalde ha admès que pot generar molèsties en alguns punts de la ciutat i per això demana comprensió. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El turisme és molt important per aquesta ciutat, ens ho hem de posar al cap. Jo demano a la gent que ajudi, que col·labori per fer que aquest turisme pugui conviure amb els ciutadans." L'estudi destaca dos infraestructures clau. El port, que ha convertit Barcelona per dotzè any consecutiu en la primera ciutat europea en passatgers de creuers. I també l'aeroport del Prat, que ja ha passat al davant del de Moscou o París Orly.

Aquest informe, que elaboren anualment l’Ajuntament i la Cambra de Comerç i compara Barcelona amb altres ciutats de tot el món en àmbits com el turisme, els negocis o la qualitat de vida, també situa la nostra ciutat en la sisena posició en la llista de millor marca global, un indicador que té en compte dos aspectes: els actius (que engloben el clima, els llocs d’interès turístic, les infraestructures, el nivell de seguretat i la prosperitat econòmica) i l’aparició en els mitjans (opinions publicades en xarxes socials i mencions a mitjans de comunicació). Al davant, només hi ha Los Angeles, Nova York, Londres, París i Seül.

Barcelona també és la cinquena ciutat en qualitat de vida i atractiu laboral entre àrees metropolitanes punteres al món i la quarta ciutat intel·ligent a Europa després de Copenhaguen, Amsterdam i Viena. De fet, en tan sols un any ha escalat quatre posicions en part, segons els responsables de l’estudi, gràcies a la integració de l’ecologia i les tecnologies per millorar la sostenibilitat.

Pel que fa a les exportacions, el turisme, la innovació i els projectes estratègics locals, Barcelona és la setena ciutat europea amb millors perspectives de futur (ocupava el lloc 22è el 2013) i se situa en l’onzena posició en producció científica al món, el millor resultat mai assolit a Barcelona. L’aeroport del Prat es manté entre els 10 millors d’Europa en passatgers, al davant de Moscou  i París Orly, i és la primera ciutat europea en passatgers de creuers per dotzè any consecutiu.

Comparteix a: