Torna a créixer el nombre de persones sense feina. Aquest mes de gener s'ha tancat amb gairebé 9.000 aturats més a Catalunya respecte al desembre. Ara mateix hi ha prop de 634.000 parats que busquen feina. A la demarcació de Barcelona, la xifra s'ha incrementat en més de 4.800 persones. Pel que fa al conjunt de l'estat el nombre d'aturats ha crescut en més de 113.000 i ja superen els 4 milions 800 15 mil persones. Unes xifres negatives i habituals en el mes de gener, tradicionalment dolent per a l'ocupació. Aquesta vegada, però, l'augment de l'atur que s'ha produït és el més baix dels últims set anys. Les administracions ho valoren positivament i des de la Generalitat comencen a veure símptomes de recuperació. JOAN AREGIO, secretari d'ocupació i relacions laborals "Les conseqüències de la crisi són profundes, són dures, però també estem veient que de mica en mica totes les senyals que van apareixent ens diuen que estem en el camí correcte i que les coses de mica en mica van millorant". Els sindicats, en canvi, alerten que no s'esta creant ocupació i que la contractació és cada vegada més precària. JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya "La temporalitat, el temps parcial s'instal·len en el mercat de treball. I quan s'instal·la la precarietat en el mercat de treball, vol dir que la via de la innovació del nostre teixit empresarial s'esta afeblint" Des d'UGT i Comissions Obreres recorden que a Catalunya, l'afiliació a la Seguretat Social ha caigut en més de 6 mil 300 persones.

Mai un mes de gener no ha vist com les xifres de l’atur disminueixen, almenys des que hi ha registres. Habitualment les xifres són negatives respecte al desembre perquè finalitza la campanya de Nadal i acaben, per tant, molts contractes. El gener de 2014 han incrementat les llistes de desocupats en 113.097 persones al conjunt de l’estat. Tot i la dada negativa, aquest gener és el que ha sumat un increment menor de parats dels darrers cinc anys, quan habitualment la mitjana rondava les 152.000 persones.

Es fan més contractes

No tot és negre si comparem aquest gener amb el d’ara fa un any. A Catalunya es van formalitzar el mes passat 182.600 nous contractes, fet que suposa 12.800 persones més que ara fa un any. Majoritàriament es van signar contractes temporals. Els contractes indefinits van representar només un 11% del total. Pel que fa al conjunt de l’estat es van signar 1.259.240 contractes nous, que representen un increment del 14% respecte del gener de 2013.

Dades de Barcelona

La província de Barcelona ha experimentat també un lleuger augment del nombre d’aturats, 4.851 més (+1,05%). En total, són 408.325 els parats, cosa que representa una disminució en 21.862 persones (-4,48%) respecte el mateix període de 2013.