L’Institut Municipal de Mercats reconeix que la presència de coloms a aquests equipaments és un maldecap important des de fa temps. A la Boqueria, per exemple, els animals entren amb facilitat i hi instal·len els seus nius i defequen damunt de les parades, els clients i els passadissos.

L’IMMB cada any posa en marxa accions puntuals per reduir els efectes negatius que provoquen aquestes aus pel que fa als aspectes sanitaris i de neteja. Ara, però, l’organisme ha decidit fer un estudi més detallat de la situació, encarregant un projecte global que resolgui de manera més definitiva el problema. Per a aquest motiu, l’IMMB ha licitat un contracte per redactar les actuacions a dur a terme a cada mercat, per evitar o disminuir la presència de coloms i fer un seguiment de les mesures per avaluar-ne l’eficàcia.

Les solucions no seran immediates, afirmen des de l’IMMB, ja que els coloms modifiquen el seu comportament segons les mesures que es fan. A més, una de les dificultats principals a l’hora d’encarar el problema és que els coloms no tenen por a les persones i arriben a entrar i sortir per les mateixes portes automàtiques.

Actuacions al Mercat de Santa Caterina i de la Boqueria

El maig passat ja es va actuar per evitar els colom al Mercat de Santa Caterina: es van eliminar zones d’estada dels coloms, i també es van barrar possibles accessos al mercat. Simultàniament es va fer una neteja pel mal estat dels tancaments del mercat a causa dels excrements dels coloms.

Actualment, s’està actuant a l’estructura del Mercat de la Boqueria, on s’estan instal·lant unes xarxes per dificultar que els coloms puguin fer niu. Segons explica Màxim López, gerent de l’Institut Municipal de Mercats, aquest mercat té una dificultat afegida, perquè és un equipament obert que té multitud d’espais i zones on poden nidificar les aus. Precisament, l’actuació se centra a reduir els espais d’estada i nidificació per fer més difícil l’accés a aquests animals a l’equipament.

Està previst fer l’actuació en dues fases. A la primera s’identificaran els llocs per on entren i on nidifiquen els coloms, per posar elements que impedeixin que hi facin estada. La segona part farà una anàlisi del canvi de comportament dels coloms, arran de les actuacions de la primera fase, per poder ampliar les actuacions per limitar encara més la presència dels animals. Com apunta el gerent de Mercats: “És un tema complicat que afecta la comoditat i l’ambient del mercat, i a la salubritat dels aliments”. L’actuació de la Boqueria està prevista que finalitzi el juny d’aquest 2023.