43 mercats públics repartits per tota la ciutat, 7.500 llocs de treball i 65 milions de visites anuals. Són algunes de les xifres que acrediten Barcelona com a ciutat de mercats. L'organització del Congrés Internacional de Mercats Públics té molt clar per què l'ha triada com a seu. És la primera vegada que la cita és fora dels Estats Units FRED KENT, Fundador i president de Project for Public Spaces Nova York: "Si tu vols triar una ciutat al món, hauria de ser la millor. I nosaltres hem vingut al millor lloc." Durant tres dies uns 400 congressistes procedents de 45 països debatran sobre la capacitat dels mercats per potenciar les economies locals i el paper dinamitzador que tenen en la societat. La comunió que existeix a Barcelona entre els mercats, els ciutadans i l'Administració és, per a molts dels assistents, un model a imitar. ORLANDA DA FONSECA, regidora de Mercats i Fires de Maputo: "Barcelona està molt avançada en organització i, al marge del congrés, val molt la pena que un dia nosaltres puguem arribar a aquest nivell d'organització de mercat, en què la població interactuï amb l'Administració." Hi ha qui va més lluny i ja pensa en una trobada entre l'alcalde de Washington i Xavier Trias per intercanviar experiències. "Vosaltres teniu 72 persones treballant a l'Institut de Mercats. Nosaltres no tenim ningu. Tenim molt a aprendre de Barcelona. Potser preguntaré al nostre alcalde que vingui a Barcelona a reunir-se amb el vostre per estudiar com funciona tot." Demà els congressistes podran fer diversos itineraris pels mercats barcelonins. El Congrés tancarà dissabte amb la presentació del Primer Premi Ciutats Mercats.
És la primera vegada que el congrés viatja fora dels Estats Units. L’organització considera Barcelona “el millor escenari” per debatre i compartir experiències sobre els mercats. L’estreta convivència entre el comerç i el veinat i la col·laboració i diàleg amb l’administració són alguns dels aspectes que més han destacat els assistents. “Barcelona està molt avançada en organització i ens agradaria poder arribar al seu nivell d’organització”, diu Orlanda da Fonseca, regidora de Mercats i Fires de Maputo.
Des de Washington ha vingut al congrés Gus Schumacher, vicepresident de l’organització Wholesomewave que s’ha mostrat sorprès de l’existència de l’Institut Municipal de Mercats: “hi teniu 72 persones treballant . Nosaltres no tenim ningu”. Schumacher ha dit que quan torni a Washington potser proposarà a l’alcalde que es plantegi visitar Barcelona “per entrevistar-se amb el vostre alcalde i estudiar com funciona tot.”