La GWOPA, fundada el 2009 per ONU-Hàbitat, és una xarxa internacional creada per donar suport als companys entre Operadors d’Aigua (WOP). La seva visió és que els operadors d’aigua i sanejament  col·laborin entre ells per aconseguir l’accés universal a serveis sostenibles. “La majoria dels operadors públics d’aigua no poden fer la seva  feina plenament, els falta capacitat tècnica i governança per superar  els desafiaments que afronten. Cal dotar aquestes empreses d’una capacitat interna”, ha explicat El-Awar sobre els temes que es discutiran a Barcelona, on la GWOPA té la seva seu permanent i on estudia que sigui la seu de les trobades bianuals amb els operadors.

Impacte negatiu de la crisi

La crisi econòmica dels últims anys a Europa ha causat una reducció en els suports financers a la GWOPA que afecta la distribució de l’aigua en el món: “Quatre dels 28 països han mantingut les seves aportacions davant de la crisi”, ha asseverat. En aquest sentit, El-Awar ha assenyalat que els treballs realitzats són mínims per afrontar el panorama actual: “Encara ens queda molt terreny que cobrir. Existeixen grans divergències, no  només entre rics i pobres, sinó a l’intern dels països. Una tercera  part de la població encara no té accés a un lavabo”, ha dit.

D’acord amb informes de GWOPA, uns 750 milions de  persones segueixen sense tenir accés sostenible a aigua potable i prop de 2.500 milions continuen privades d’accés a serveis bàsics  de sanejament.