Una edició que creix

El Barcelona Building Construmat (BBC) reflecteix, segons els organitzadors, el repunt del sector a Espanya. En aquesta vintena edició, el número d’expositors ha crescut un 27 % respecte a la darrera, del 2015, i l’espai expositiu també ha guanyat un 25 % més de metres quadrats. Un creixement que s’interpreta com a senyal de la reactivació de la construcció que, per fer front als nous temps, aposta per renovar-se. De fet, innovació, digitalització i nous processos constructius són els conceptes que més ressonen en els passadissos del saló. En aquest moment clau, els professionals volen apostar per incorporar les darreres novetats que els permetin afrontar el futur en les millors condicions. I això passa per, per exemple, materials constructius més sostenibles i intel·ligents.

L’aposta per la innovació

Amb aquesta finalitat el BBC incorpora l’espai Future Arena (amb 2.000 m2 destinats exclusivament a la innovació), i una àrea dedicada a les empreses emergents, que compta amb la presència de 4YFN, la plataforma d’empreses emergents del Mobile World Congress. La realitat virtual, els drons, la impressió 3D o la internet de les coses es podran veure també en la zona de Centres Tecnològics i Universitats, on hi haurà presència de centres catalans, com la Universitat Politècnica de Catalunya, però també d’internacionals com la Universitat de Carleton del Canadà o la de Stanford, de Califòrnia. La sostenibilitat i la construcció eficient també centren els esforços del futur del sector. Cases que permeten estalviar fins a un 40 % en els consums energètics permetrà un major confort per als usuaris. Segons les paraules de la directora del saló, Ione Ruete, passem de ser un saló de volum a un saló de valor.

La crisi al retrovisor

A ningú no se li escapa que el primer sector en ser colpejat per la crisi va ser el de la construcció i el que va tocar fons de manera més clara. Fins al 2016 la construcció havia baixat fins a un 75 per cent. La recuperació, especialment en la construcció de l’habitatge i l’augment dels preus en la compravenda, ha fet saltar un altre cop les alarmes d’una possible bombolla immobiliària. Des del sector recorden que la recuperació només s’està donant en unes poques comunitats autònomes i que  després de tocar fons amb la crisi, els números del sector de la construcció encara estan molt per sota de la mitjana europea. Creuen que la incorporació de les noves tecnologies i els nous processos constructius ajudaran a estabilitzar el sector i dotar-lo d’una millor salut per fer front amb més garanties futurs períodes de crisi.