1.718 persones han passat pel programa, que es va posar en marxa a principis del 2016 i que inclou formació, assessorament personalitzat i ajuda per trobar feina. El 53% dels participants són homes de més de 45 anys, majoritàriament amb estudis secundaris, cicles formatius o batxillerat.

Una de cada quatre persones que han participat en el “pla de xoc contra l’atur de molt llarga durada” han trobat feina. Se’ls anomena així perquè fa com a mínim dos anys que estan fora del mercat laboral. Se’ls ofereixen cursos de formació professional i suport en la recerca d’un lloc de treball. Des de que es va iniciar el programa s’han fet 140 cursos de formació en matèries com l’atenció social, l’Administració i la gestió,  la instal·lació, el manteniment i també la informàtica i la comunicació.

Uns cursos que han seguit les 400 persones que ja han trobat feina gràcies al programa. Per la directora general de Barcelona  Activa, Sara Berbel, “la clau és l’atenció personalitzada i el seguiment cas a cas”. Destaca també que “gairebé un 10% dels qui han aconseguit feina tenen un contracte indefinit.” Malgrat els “bons resultats del programa, Berbel destaca que caldrà continuar centrant-se en “els aturats de llarga durada i de més de 45 anys.” Uns col·lectius que moltes vegades no saben com sortir de l’atur i que tot sovint “no saben on recórrer.”

S’estrena la formació en línia per arribar a més persones

Aquesta segona quinzena de setembre s’estrena una nova oferta de 60 cursos online per ajudar els aturats a trobar feina. L’objectiu és arribar a 800 persones més aquest últim trimestre del 2017 i que els participants puguin seguir aquests cursos sense haver-se de desplaçar. Sí que hi haurà alguna trobada presencial entre la persona aturada i el personal de Barcelona Activa per  fer més personalitzat el curs. Els qui participin en la modalitat en línia podran, a més, adquirir noves competències digitals, ha explicat Berbel.

El col·lectiu més afectat, els majors de 45 anys

Segons les darreres dades d’atur a Barcelona, el mes de juny el 26,1 % dels aturats feia, com a mínim, dos anys que estaven sense feina. D’aquests, la majoria són dones de més de 45 anys. Pel que fa al pla de xoc s’hi han apuntat un 53%  d’homes i, d’aquests, sis de cada 10 són majors de 45 anys.

Un exemple n’és el Jordi Cerrada, un administratiu que feia quatre anys que estava a l’atur. Amb 60 anys, ara té un contracte indefinit a una empresa de serveis. Destaca que “ha estat clau la formació i el seguiment personalitzat” que ha rebut des de Barcelona Activa. I destaca com a punts forts del programa “el reciclatge i les eines per saber-se vendre millor”.