Barcelona es vol consolidar com a referent internacional de la tecnologia, la digitalització i la innovació. En els últims anys, gran companyies com Amazon o Facebook s’han instal·lat al districte del 22@, el conegut com a districte tecnològic de la capital catalana, i el naixement de nombroses “start-ups” és prova del potencial que hi ha.

Necessitem que es quedin aquí [els treballadors] i desenvolupin els seus projectes principals perquè les empreses que es vagin creant tinguin els centres de decisió a la ciutat

Ara bé, la ciutat té dos reptes importants: formar treballadors digitals suficients per fer front a la gran demanda que hi ha i que el talent es quedi de manera permanent a la ciutat. Per al primer objectiu, Barcelona Activa ha triplicat els cursos que ofereix de formació digital mentre que en el segon cas garantir condicions competitives és un aspecte clau.

El director general de Barcelona Activa, Fèlix Ortega, explica que totes les grans ciutats competeixen per captar aquest talent perquè és la base del desenvolupament econòmic: “Necessitem que es quedin aquí [els treballadors] i desenvolupin els seus projectes principals perquè les empreses que es vagin creant tinguin els centres de decisió a la ciutat”, ha dit.

Les “speed dating” també serveixen per captar talents nous

Una bona manera de buscar talents nous locals i internacionals són les conegudes com a “speed dating” laborals, cites ràpides en què empresa i aspirant es poden conèixer. El projecte Barcelona digital talent impulsa aquest tipus de jornades, que abans de la pandèmia es podien fer presencialment.

Per a emprenedors com Xavier Creus, CEO i cofundador de l’empresa Copernic, és una manera d’entrevistar ràpidament perfils de desenvolupador web que poden encaixar en el seu projecte. En l’últim any han passat de quatre a 12 treballadors gràcies a la demanda de moltes empreses que, de cop, havien d’implantar models de teletreball a causa de la pandèmia.

El seu és només un exemple del que ha passat en moltes altres empreses. Segons Barcelona Activa, el sector digital i de les noves tecnologies i la comunicació (TIC) és l’únic de la ciutat que ha creat ocupació des de l’hivern. Això vol dir que s’han generat llocs de feina i no hi ha hagut acomiadaments.