Dilluns que ve, 28 de maig, s’obrirà el termini per sol·licitar els ajuts del programa Llença’t. Per a aquesta nova convocatòria, Barcelona Activa destinarà dos milions d’euros, que han de servir per cobrir part dels costos del primer any d’activitat de les persones que estaven a l’atur i s’hagin fet autònomes.

Les subvencions del programa Llença’t preveuen estalviar, en funció dels casos, 4.000 euros als autònoms que se’n beneficiïn. Les persones que hagin estat a l’atur i s’hagin fet autònomes a partir de l’1 de desembre del 2016 podran sol·licitar aquests ajuts. La primera edició del programa va tenir 2.000 demandants i, d’aquests, es van aprovar 1.431 expedients. El 51 % eren majors de 40 anys i un 13 % eren menors de 30.

El nombre d’autònoms remunta tot i que no recupera les xifres anteriors a la crisi

L’Ajuntament ha acompanyat la presentació d’aquesta línia d’ajuts amb dades sobre el teixit d’autònoms de la ciutat. Pel que fa a l’evolució, entre el 2008 i el 2013, en plena crisi econòmica, el nombre d’afiliacions al treball autònom a Barcelona va caure, amb 13.000 baixes. A partir de l’últim trimestre del 2013 va engegar la recuperació econòmica i es van reactivar les afiliacions. Tot i un increment significatiu, del 8,4 %, no s’han recuperat de moment les xifres anteriors a la crisi econòmica.

Això sí, la ciutat està ben posicionada en els indicadors relacionats amb l’emprenedoria. El Global entrepreneurship monitor va detectar el 2016 que un 7 % de la població adulta de la província de Barcelona és emprenedora. I el 2017, EU-start-ups va situar la ciutat com el cinquè “hub” d’empreses emergents més important d’Europa.