turistes barri gòtic
Foto: Vicente Zambrano

L’Ajuntament de Barcelona i les dues associacions oficials de guies turístics (AGUICAT i APIT) han signat una declaració de bones pràctiques que limita a 15 persones els grups de turistes als barris de Ciutat Vella. A la resta de la ciutat, la limitació se situa en 30 persones. El document també estableix un límit de grups en determinats espais del districte, com la plaça de Sant Felip Neri o la del Pi, i fixa carrers de sentit únic per a itineraris turístics.

Com el seu nom indica, l’acord és un document de “bones pràctiques” mentre no s’aconsegueix un marc legal que ho faci de ompliment obligat per a tothom. De fet, el pacte entre Ajuntament i guies oficials busca aïllar els que fan l’activitat sense acreditació, com els “free tours”. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha encarregat als serveis jurídics del districte buscar la fórmula per aconseguir-ho i, per exemple, poder multar els que no compleixin l’acord.

Volem que sigui un codi de bones pràctiques per als que fan l’activitat de guia i per als que la demanden
Xavier Marcé, regidor de Turisme

Radioguies obligatòries i limitació de grups

Tant per a Ciutat Vella com per al conjunt de Barcelona, l’acord de bones pràctiques estableix l’obligació de sistemes de radioguia per reduir l’impacte acústic i no fer servir megàfons. Alhora, l’Ajuntament es compromet a ajudar les associacions per aconseguir sistemes de radioguia. El document també recull el compromís de no captar turistes a la via pública, fomentar les visites programades i la compra anticipada d’entrades.

En alguns espais molt concrets de Ciutat Vella s’ha establert un aforament màxim de grups de turistes per “fer compatible la vida veïnal amb el guiatge”. Els punts són els següents:

  • Plaça de Sant Jaume i plaça Reial: un màxim de vuit grups.
  • Plaça del Rei: un màxim de cinc grups.
  • Fossar de les Moreres: un màxim de tres grups.
  • Passeig del Born: un màxim de tres grups.
  • Façana de Santa Maria del Mar: un màxim de tres grups.
  • Plaça del Pi: un màxim de tres grups.
  • Plaça de Sant Felip Neri: un màxim de dos grups.
  • Carrer de Salomó ben Adret i placeta de Manuel Ribé: un màxim de dos grups.
  • Plaça d’Isidre Nonell: un màxim de dos grups.
  • Capella de Marcús (c. Carder amb Montcada): un màxim de dos grups.
  • Plaça de Lluís Millet (Palau de la Música): un grup.
  • Plaça de l’Àngel: un grup.
  • Plaça de la Barceloneta: un grup.
Hi ha espais fràgils que no poden estar altament massificats. Volem apartar els que no respecten els carrers i les places
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

Carrers de sentit únic

El document de bones pràctiques insta els guies oficials a fer àgil la mobilitat dels grups a l’espai públic i deixar lliure la meitat de l’amplada del carrer. També s’han fixat una vintena de carrers de sentit únic per transitar amb grups de turistes. Per exemple, es proposa la ruta Regomir-Ciutat per arribar del passeig de Colom a la plaça de Sant Jaume, o la ruta Argenteria-Santa Maria del Mar-passeig del Born per anar de la via Laietana a la plaça Comercial.

En quatre punts del centre es permetrà l’aturada o el retrobament de grups de turistes que visiten Ciutat Vella. Són aquests: avinguda de la Catedral i les places de Catalunya, Universitat, Urquinaona i Comercial. Als mercats de la Boqueria, Santa Caterina i Sant Antoni (a l’Eixample) s’hi prohibeix l’accés de grup organitzats de 15 o més persones els divendres i dissabtes entre l’1 d’abril i el 30 d’octubre.