A Barcelona hi ha prop de 4.000 edificis que potencialment es poden convertir en Cases Orsola. Així ho ha assegurat en una entrevista al betevé directe Jaime Palomera, investigador de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona. Alerta que “és una de les ciutats més desitjades del món” i que està en el punt de mira dels fons d’inversió internacional. Això, ha dit, posa en perill la ciutat tal com la coneixem actualment. “Veuen les nostres cases com mines d’or”, ha sentenciat.
Per Palomera, una de les claus per contenir l’expulsió dels veïns és que l’Ajuntament de Barcelona mantingui la mesura del 30 % d’habitatge protegit en les noves promocions. En cas contrari, alerta que es produirà “un efecte crida que destruirà Barcelona“. “Ara el que està en joc és el futur d’aquesta ciutat”, alerta, i hi posa xifres. “Si la mesura va avall no tindrem una, sinó 4.000 Cases Orsola”, assegura.
Només al districte de l’Eixample, Palomera calcula que hi ha 160 edificis que podrien estar en la mateixa situació que la Casa Orsola. Que es produeixi aquesta situació a Barcelona no és un accident, afirma, i argumenta que hi ha lleis que faciliten que els fons d’inversió acaparin pisos i, per exemple, no paguin l’impost de societats o l’impost de transmissions patrimonials.
“La majoria dels partits viuen en una realitat paral·lela”
Palomera també alerta que la majoria dels partits polítics amb representació municipal “estan en una realitat paral·lela a la de la població”. Davant d’això considera que “si la gent no surt al carrer no canviarà res”. L’exemple, diu, és tot el moviment popular que ha acompanyat a la Casa Orsola perquè “envia un missatge al mercat immobiliari que els veïns poden ser indesnonables”. Si no s’actua, creu que Barcelona acabarà sent com el centre de Londres, on no hi viu cap veí.
El síndic demana discreció en la mediació de la Casa Orsola
Qui també ha parlat al betevé directe és el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, que s’ha referit al procés de mediació que ha obert per intentar resoldre el conflicte de la Casa Orsola. Bondia ha reconegut que no en pot explicar gran cosa perquè “requereix discreció“. A reconegut, però, que “hi ha converses” i que està parlant tant amb la propietat com amb els inquilins i també l’Ajuntament de Barcelona. “Quan es pugui engegarem una taula de diàleg per trobar una solució per la Casa Orsola”, ha afegit.
