Els treballadors autònoms han patit de ple la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19. En cas d’un nou confinament, el 72 % del sector tindria “dificultats serioses” per seguir l’activitat. Segons el cinquè baròmetre que ha publicat l’Associació de Treballadors Autònoms, per un 20 % dels empresaris un nou confinament es traduiria en un tancament definitiu de l’empresa; en canvi, més d’un 16 % calcula que podria reduir la plantilla per garantir la continuïtat del negoci.

Una de les causes que dificulta la viabilitat dels negocis és la caiguda de facturació, que han patit 8 de cada 10 autònoms. Gairebé un 57 % ha vist com els seus ingressos interanuals han caigut un 60 % o més. Una davallada d’ingressos important que, en molts casos, ha comportat la reducció de la plantilla. Més d’un 45 % dels autònoms han aplicat un ERTO als seus treballadors i actualment 1 de cada 3 encara no els ha reincorporat.

El 87,4 % dels autònoms preveu una baixada de la facturació del 2020

Mitjançant un comunicat, Lorenzo Amor, president d’ATA, assegura que el col·lectiu està en una situació d’emergència i que “enviem un SOS al govern espanyol“. En aquest mateix comunicat també ha afirmat que cada dia que passa es deteriora més l’economia de la major part dels autònoms i que tornen a trobar-se en una situació extraordinària que requereix de mesures extraordinàries. Un 84,6 % dels empresaris estimen una baixada de la facturació anual del 2020, i la meitat d’aquests calculen que aquesta caiguda serà superior al 50 %.

A finals d’abril l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un paquet de mesures destinat a ajudar als autònoms i les pimes. Amb el programa Autònoms+Barcelona es va obrir una convocatòria perquè els autònoms que haguessin vist la seva facturació reduïda a un 75 % poguessin optar a 300 euros complementaris a les ajudes de l’estatMalgrat això, les perspectives de recuperació no són esperançadores, i creuen que l’economia encara trigarà almenys un any a arribar als nivells de l’any passat. A més, gairebé un 30% dels treballadors reconeixen que hauran de disminuir el nombre de treballadors contractats.