La taxa d’activitat emprenedora a Catalunya es va situar l’any passat en el 6,82%, fet que suposa un increment del 35,36% respecte de l’any anterior. El director general d’Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, ha destacat en conferència de premsa que el 2011 ha suposat un “canvi de tendència” positiu i s’ha mostrat esperançat que pugui consolidar-se de cara al futur.

La dificultat de trobar feina com a assalariats per una gran part de les persones que es troben a l’atur o que es plantegen entrar per primera vegada al mercat laboral explica aquest repunt de l’activitat emprenedora, segons López.

La taxa del 6,82% significa que 334.500 persones estaven en fase inicial de creació d’una empresa a Catalunya el 2011, mentre que un de cada quatre adults tenia intenció de crear, estava creant o ja dirigia la seva pròpia empresa. Això situa Catalunya per damunt de la mitjana espanyola (5,31%) tot i que encara està per sota de la mitjana europea (7,55%).

Pel que fa al perfil tipus i els negocis més habituals, la majoria de les activitats emprenedores tenen a veure amb el sector serveis i les persones que impulsen aquestes actuacions tarden almenys sis mesos a comptar amb un projecte empresarial. El 78,53 % dels emprenedors (la majoria homes d’uns 39 anys i amb estudis superiors) han creat el seu negoci per oportunitat i un 19,2%, per necessitat.

Però els que comencen no ho tenen pas fàcil. Les restriccions financeres han provocat que el capital inicial necessari per crear una empresa hagi descendit el 2011, de manera que els emprenedors aporten ara una mitjana de 35.196 euros enfront als 40.000 euros de 2010.