Tot i que la pandèmia ha tocat de ple a molts negocis, no ha estat un obstacle per a l’obertura de floristeries i llibreries a l’Eixample. En els últims tres anys, en aquest districte s’han atorgat una cinquantena de llicències noves, més de la meitat de les quals són floristeries. Per a molts d’aquests comerços, el d’enguany serà el primer Sant Jordi.

Llibreries històriques i projectes nous

La Llibreria Finestres, després de l’èxit de la primera llibreria —que va obrir ara fa un any— tot just acaba d’inaugurar una segona seu just al davant, al carrer de la Diputació, aquesta, especialitzada en còmic i arts.

Han apostat per l’Eixample per la centralitat geogràfica i per recuperar dinàmiques de fa 15 o 20 anys. Àurea Perelló recorda que llavors hi havia tota una xarxa de llibreries al centre. Per això, la idea és mantenir aquest traçat de xarxa tupida de llibreries al centre de Barcelona.

La idea és mantenir aquest traçat de xarxa tupida de llibreries al centre de Barcelona
Àurea Perelló, Llibreria Finestres

Segons dades facilitades per l’Ajuntament, les llibreries noves es concentren més als barris de la Dreta de l’Eixample i a Sant Antoni, com és el cas de la Bookeria, Terranova o Fènix Còmics. En total n’hi ha una desena, a banda d’alguns negocis més híbrids que ho combinen amb altres productes, com papereries o estancs. El barri de l’Eixample menys afavorit per a aquesta florida d’establiments és el Fort Pienc, que no ha sol·licitat cap llicència nova d’aquest tipus en els últims anys.

Petites floristeries disperses pel districte

Les floristeries han crescut com a bolets arreu de l’Eixample. Els establiments nous estan molt repartits pel territori i n’hi ha una trentena. La majoria són petits negocis, tot i que alguna de les llicències és per a establiments que poden vendre plantes, però també ofereixen altres productes.

La Damelis Lombano només fa dos mesos que resideix a Barcelona, però ja tenia clar que volia seguir amb el negoci floral que la seva mare regentava quan vivia a Veneçuela.

Va ser la primera de la família a aterrar a Barcelona ara fa uns quatre anys. En una de les visites que la Damelis li va fer el 2019, va prendre la decisió que l’Antiga Esquerra de l’Eixample era un bon lloc per posar-hi una floristeria, aquest cop amb ella mateixa al capdavant.