L'audiència pública de turisme poc tindrà a veure amb la de pressupostos que es fa cada any, més enllà de compartir el mateix espai. La gran diferència serà l'afluència de públic. A l'auditori de la Biblioteca Jaume Fuster es preveu que no hi quedi cap cadira buida. L'accés a la sala serà lliure i l'única limitació en serà l'aforament. Per això es recomana arribar-hi amb antel·lació ja que ningú no hi tindrà seient reservat. La tinenta d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens, obrirà la sessió amb un repàs de l'acció de govern en l'àmbit del turisme. La FAVB parlarà tot seguit com a entitat promotora. A continuació, s'obrirà un torn obert de paraules entre el públic en què cada intervenció tindrà temps limitat. Els grups municipals també hi podran dir la seva abans que el govern respongui i tanqui el debat. La previsió de molt públic va dur la FAVB a demanar un canvi d'ubicació i traslladar l'audiència a l'Ajuntament, per donar-li més entitat. També volien que hi fos l'alcalde. Però ni una cosa ni l'altra. Des del consistori argumenten que les audiències públiques s'han fet sempre a la biblioteca de Lesseps i que l'alcalde no hi serà perquè a la mateixa hora entregarà una medalla d'or al Saló de Cent. Per als qui en quedin fora, l'audiència es podrà seguir en directe per Internet.

“Hi haurà gent a fora al carrer segur”, han afirmat aquest matí des de la FAVB, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, una de les promotores de l’audiència pública sobre turisme que se celebrarà aquest dimarts a la Biblioteca Jaume Fuster de Gràcia. Expliquen que ja fa dies que els que s’hi han inscrit a través del correu de participació de l’Ajuntament superen àmpliament l’oferta de 240 places de l’auditori d’aquest equipament. Conscients d’aquest interès, l’Ajuntament retransmetrà el senyal de l’audiència per Internet.

L’Ajuntament, però, recorda que la biblioteca és un espai “de lliure accés” i que haver-s’hi inscrit no és sinònim de tenir-hi plaça reservada. De fet, no es reserva lloc a ningú, i l’única limitació d’accés és l’aforament del local. Tot i el previsible col·lapse, el consistori però ha rebutjat canviar la ubicació de la biblioteca de la plaça de Lesseps pel Saló de Cent de l’Ajuntament tal com havien demanat fa uns dies des de la FAVB. El motiu és que hi ha previst un altre acte a la mateixa hora, l’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum a l’expresident del Banc dels Aliments Antoni Sansalvadó.

L’audiència pública sobre turisme, la primera que es fa sobre aquesta qüestió a l’Ajuntament, començarà a les 19 h. No hi serà l’alcalde, Trias, tal com també reclamava la FAVB, sinó que la conduirà la tinenta d’Economia, Sònia Recasens, i el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn. Està previst que primer hi intevingui la tinenta d’alcalde i que després les entitats promotores hi presentin les propostes que han consensuat. De fet, han elaborat un decàleg de mesures concretes entre les quals hi ha les d’homologar la taxa turística de Barcelona amb la d’altres ciutats europees i que reverteixi íntegrament en el municipi, una moratòria sobre la concessió de llicències d’hotels, o que els apartaments turístics es qualifiquin com a establiments hotelers, entre d’altres. L’audiència pública també preveu un torn obert de paraules i la intervenció dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament, alguns dels quals ja han confirmat la intenció de parlar-hi.

En els últims mesos ha crescut la preocupació dels ciutadans per la creixent pressió turística que viuen especialment alguns barris de Barcelona. Un dels moments en què es va fer més evident aquest malestar va ser aquest estiu a la Barceloneta, quan els veïns van sortir reiteradament al carrer per protestar contra els pisos turístics il·legals.