L’atur va tornar a pujar al gener a Barcelona, un increment de 2.835 persones que situa la xifra total de desocupats registrada en 96.227. La variació suposa un augment del 2,5 % respecte al desembre, quan la pujada va ser menys accentuada (1,5 %). Són les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball i Economia Social. Si ho comparem amb fa un any, hi ha un 36,3 % més d’aturats apuntats a les llistes oficials que al gener del 2020.

Econòmicament no ens recuperarem tan ràpid com ens pensàvem i al mes de febrer serà molt similar al de març.
Josep Lladós, col·legiat del Col·legi d’Economistes de Catalunya

A Catalunya la xifra també va augmentar i supera el llindar del mig milió de persones, en concret 508.081. Això suposa que hi ha 10.470 inscrits més a les llistes de desocupats, un 2,1 % més que al desembre, quan la pujada va ser més marcada. En termes interanuals, l’atur va pujar el mes passat en 114.399 persones, un increment del 29,06 % respecte a l’any passat.

Al conjunt d’Espanya, el nombre de parats registrats a les oficines públiques va augmentar en 76.216 persones al gener. Això suposa un increment percentual de l’1,96 %, la pujada més lleu en un mes de gener des del 2018. Després de quatre mesos a l’alça, el total d’aturats és de 3.964.353, un 21,8 % més que l’any passat (710.500 persones més).

Augmenta l’atur juvenil i de persones migrants

Els joves i els migrants han estat els col·lectius més castigats per l’atur registrat aquest primer mes d’any. Les dades publicades aquest dimarts mostren que les persones sense feina que formen part d’aquests col·lectius ha augmentat un 45 % interanual. Així ho ha valorat Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de l’UGT, que assegura que són uns col·lectius que abans de la crisi ja tenien males condicions laborals i, sovint, optaven a contractes temporals i precaris. Afegeix que, en molts dels casos, els joves o migrants treballen al sector dels serveis, un dels més colpejats.

Gilgado considera que per revertir aquesta situació s’ha d’aconseguir tenir un mercat més resilient mitjançant un canvi de model productiu que potenciï un millor repartiment de la riquesa que genera el nostre país. Remarca que el model productiu nou no pot estar basat en la precarietat ni en la temporalitat, i afegeix que és important que s’inverteixi en la indústria, en l‘I+D i en sectors emergents que puguin crear un ocupació de qualitat.

Menys contractacions que el mes anterior

Foment del Treball considera que les xifres d’atur registrades, afiliació i contractació del mes de gener són negatives. Tradicionalment, el gener és un mes dolent per a l’ocupació, però considerant la contracció durant la campanya de Nadal a conseqüència de la covid i les mesures de restricció adoptades, la dada és comparativament pitjor que en anys anteriors.

Econòmicament no ens recuperarem tan ràpid com ens pensàvem i el mes de febrer serà molt similar al de març.

Josep Lladós, col·legiat del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Pel que fa a la contractació, s’han efectuat 888 contractes menys que el mes anterior i es manté la dualitat entre els contractes temporals, que representen el 85,49 %, i els indefinits, que representen el 14,51 % del total de contractes realitzats durant el mes de gener.

La recuperació econòmica i de llocs de treball serà lenta

“Necessitarem més d’un any per recuperar l’activitat econòmica i la reactivació de l’ocupació encara serà més lenta perquè les empreses s’hauran d’ajustar a la nova situació i reconfigurar els llocs de treball”. Amb aquesta contundència s’ha expressat Josep Lladós, col·legiat del Col·legi d’Economistes de Catalunya i professor de la UOC. Alhora, considera que s’ha de ser optimista perquè el balanç de finals d’any serà més positiu que el del passat 2020.

Lladós apunta que les vacunes acabaran arribant, les restriccions s’aniran esvaint de mica en mica i d’aquesta manera, el segon trimestre d’enguany ja serà molt més positiu que el de l’any anterior. Fins i tot, no dubta a l’hora d’assegurar que a l’estiu començarem a notar millores evidents.