ANA TÁRTALOS, responsable de la cafeteria Pa de Gaià "En verano somos una persona más. Hay bastante turismo. Sobre todo en la rambla del Poblenou, hay bastante turismo y sí, reforzamos con una persona más (...) Casi siempre son chicas que estudian y en verano vienen a trabajar y luego siguen la universidad en invierno." El cas d'aquest forn del Poblenou es repeteix a molts altres establiments. Uns metres més enllà, en aquest cafeteria també admeten que a l'estiu necessiten ser un 20 % de persones més. ARTURO ÁLVAREZ, responsable de la cafeteria Exprésaté "En verano hay mucha más gente, más turismo, más de todo y en invierno hay más gente de paso, del barrio. Ya en vista de cara al verano ya busca más personal y de cara al invierno se recorda los gastos y todo." Tot i que en determinades zones, com ara al bell mig del Born, locals com aquest tenen igual de ple tot l'any. De manera, que estiu i hivern mantenen el mateix personal. CARLES PIEDRA, responsable de qualitat de Grupo Lombardo "És una zona molt maca. Hi ha molt pas de turista, però tenim les taules que tenim i no tenim més taules a l'hivern que a l'estiu." Als hotels del mateix barri sí que s'hi incrementa la plantilla. En temporada alta creix, sobretot, el personal de... MIGUEL ÁNGEL RUBIO, director de l'hotel Park "Limpieza. Hay más habitaciones ocupadas, y necesitas más personal para limpiar las habitaciones. Pero los demás servicions se mantienen todos iguales porque son los mismos servicios los que recibe un cliente que viene el 15 de diciembre, que el que viene el 15 de agosto." Ara bé, diuen que el reforç no es necessita només als mesos de juliol i agost, sinó que comença a ser necessari amb el Mobile World Congres cap al març, i encadena la temporada de congressos fins a l'estiu. No és de fet fins a l'octubre, que en prescindeixen. AGUSTÍN RODRIGO, treballador de l'Hotel Santa Marta "La temporada seria, exactament, des del congrés de mòbils fins a l'octubre, mitjan octubre." A més, el sector serveis és dels que acumula més contractes temporals. El Roger treballa per a una pizzeria i en té un... "De tres mesos. I quan se l'acabi no sé si em renovaran o no em renovaran. Espero que sí." L'Aida, en canvi, té contracte fix i se sent privilegiada. "Avui en dia sí. I més un treball que puguis compaginar-ho." No només per tenir un contracte fix, sinó perquè a més li permet seguir estudiant a la universitat.

El nombre d’aturats registrats a la província de Barcelona ha crescut en 3.779 persones durant l’agost. Les 336.143 persones desocupades que hi ha actualment —46.574 menys que a l’agost de 2015— suposen una baixada anual del 12,17 %. A Catalunya l’atur també ha pujat lleugerament aquest mes, tot i que es manté la davallada del 12 % en termes interanuals. A la resta de províncies, Girona i Tarragona han registrat augments també lleugers de 299 (0,78 %) i 401 (0,81 %), respectivament. A Lleida s’hi ha produït una davallada minsa de 55 persones, que representen el 0,55 % dels aturats.

La pujada de 14.435 persones en el total d’aturats a l’estat espanyol situa la xifra en 3.697.496, la més baixa en un mes d’agost des de 2009. L’atur ha pujat en tots els sectors, especialment en el dels serveis. Això, malgrat que, per exemple a Barcelona, molts bars i restaurants incrementen el nombre de treballadors a l’estiu. Els hotels, en canvi, situen l’inici de la temporada alta molt abans, a la celebració del Mobile Word Congress  i la mantenen fins a l’octubre, quan s’acaben el gruix dels congressos a la ciutat i, per tant, prescindeixen de les contractacions que havien fet els darrers mesos. Pel que fa al col·lectiu de persones sense una feina anterior a l’atur, s’ha reduït en 7.410.