Escolta aquesta notícia

El 24è saló Construmat ha obert portes aquest dimarts amb 350 expositors de 22 països i un 24 % més d’empreses que en l’edició anterior. La superfície expositiva del Pavelló 2 del recinte firal de Gran Via també ha crescut un 15 % i s’espera superar els 22.000 visitants durant els tres dies que dura el saló. Enguany, el focus és clar: impulsar una construcció més eficient, digitalitzada i sostenible a través de solucions intel·ligents i tecnologia capdavantera.

Un dels espais més destacats és l’àrea dedicada a start-ups, que gairebé ha duplicat l’espai i acull 40 empreses emergents amb propostes innovadores que van des de la intel·ligència artificial fins a la construcció modular, passant per drons, sensors, paviments solars i plataformes digitals de gestió. Aquesta àrea inclou també un fòrum d’inversió, sessions de pitching i activitats de treball en xarxa.

De l’edició d’enguany en destaquen les iniciatives que incorporen solucions intel·ligents a la construcció, un sector en plena transformació cap a edificacions cada cop més sostenibles i eficients.

Tecnologia aplicada a l’entorn urbà

L’aposta per la millora del benestar de la ciutadania a l’espai públic arriba amb Urbidermis amb una jardinera intel·ligent, una pèrgola sensoritzada i una taula amb connectivitat i il·luminació. El director general de tecnologia, Nico Capo, ha concretat que la jardinera usa la tecnologia per entendre en temps real quines són les seves necessitats hídriques, de nutrients. Ha remarcat que només cal regar un cop al mes, ja que té un dipòsit de 100 litres.

D’altra banda, la companyia disposa d’una pèrgola que “és capaç de sentir” l’entorn on es troba per traslladar informació com ara l’ombra que fa, l’ús que se’n fa i en quins moments del dia, entre d’altres. El responsable de tecnologia també ha indicat que han dissenyat una taula exterior que “porta electricitat” i en la qual es poden connectar els telèfons mòbils i hi ha il·luminació i endolls. Tot plegat, amb un consum baix i una instal·lació que podria ser immediata.

Solucions d’habitatge fetes a la Xina

L’empresa xinesa Martevida ha transportat fins al recinte firal un dels seus mòduls, que poden convertir-se en habitatges unipersonals en vuit hores. Són contenidors ja construïts, però que es poden modelar al gust del client i que inclouen una habitació, cuina i bany. Els mòduls arriben en vaixell i un camió amb grua els aixeca i els situa en terrenys urbanitzables.

En poques hores els treballadors poden realitzar totes les connexions de llum i climatització, que es controlen de manera domòtica en el panell que es troba just a l’entrada del mòdul. Aquest sistema a la Xina s’utilitza molt com a solució d’habitatge per a una persona i aquí, a Catalunya, estaria més enfocada a solucions per a càmpings luxosos, coneguts com a glàmpings.

Plàstics convertits en mobiliari urbà

El projecte que impulsa Hanit se centra a tractar i reciclar tot tipus de plàstics per convertir-los en construccions útils per a les ciutats. Per exemple, en fan paviments, pèrgoles i altres mobiliaris urbans que són molt resistents i no necessiten un gran manteniment.

El Construmat serà biennal

L’organització ha detallat que aquesta serà l’última edició anual del saló, ja que a partir d’ara se celebrarà de manera biennal. “Volíem convertir-nos en la cita de referència del sud d’Europa i, un cop aconseguit, preferim donar espai als expositors i fer la trobada cada dos anys“, han assegurat.

El president del saló, Xavier Vilajoana, ha reclamat a les administracions voluntat política i eficiència administrativa per solucionar la dificultat de les famílies per accedir a l’habitatge. De fet, el saló entregarà aquest dimecres un decàleg amb propostes per millorar l’accés a l’habitatge a les administracions catalana i espanyola.

Comparteix a: