La croada del govern municipal contra els pisos turístics il·legals pràcticament els ha fet desaparèixer. Ho ha assegurat el president d’Apartur (Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona), qui ha alertat, però, de l’aparició d’un nou fenomen, el de les habitacions de lloguer turístic sense regular. El president del col·lectiu, Enrique Alcántara, afirma que han detectat que és una pràctica cada vegada més habitual, la xifra d’habitacions -diu- supera les 9.000- i que cal que l’Administració plantegi solucions. Fonts municipals expliquen, però, que per poder determinar les condicions en què aquesta activitat es pot dur a terme cal que la Generalitat aprovi el reglament de turisme que ha de tipificar aquesta nova forma de lloguer turístic.

Apartur vol que la taxa turística reverteixi en millores fiscals per als veïns

Per contra, Enric Alcántara ha agraït la feina que ha fet l’Ajuntament contra els apartaments turístics il·legals i afirma que dels 5.000 que hi havia a la ciutat, s’han reduït pràcticament a zero. Des de l’entitat també han demanat a l’Ajuntament que els diners que es recapten de la taxa turística reverteixin directament en els veïns que conviuen amb aquests pisos al seu edifici. Concretament, proposa que es puguin destinar a bonificar l’IBI que paguen aquests ciutadans o a finançar millores i reformes en els immobles. Des del col·lectiu reclamen poder participar més en les decisions sobre la destinació dels ingressos generats per la taxa turística. El president del col·lectiu, Enrique Alcántara, assenyala que aquests apartaments van generar durant el 2018 prop de nou milions d’euros en aquest concepte i que, a més, generen milers de llocs de feina. Assegura que a Barcelona cada turista paga dos euros amb 25 cèntims per nit i que en canvi aquesta taxa és de 0,90 cèntims a la resta de Catalunya.

Més ocupació, però menys ingressos durant el 2018

Apartur, que representa prop de 7.000 apartaments turístics a la ciutat, ha tancat un any agredolç. Tot i que la taxa d’ocupació ha crescut (del 76,6 % del 2017 a gairebé un 78 % el 2018) això no ha tingut repercussió en la facturació, que ha baixat gairebé un 3 %. El motiu n’és que els preus van disminuir durant l’any passat. Segons Apartur, les rebaixes es van fer compensar la “pèrdua puntual de la demanda turística” a la ciutat. En total durant l’any passat en aquests apartaments hi va haver 10.932.300 pernoctacions. Les perspectives de cara al 2019, però, són positives.

Es desmarquen de l’increment dels lloguers

Durant la presentació del balanç anual, Apartur ha exposat algunes dades per desmarcar-se de l’increment dels lloguers a Barcelona. Alguns col·lectius com el Sindicat de Llogaters els assenyalen com a part del problema. L’entitat, però, afirma que des del 2014 el nombre d’apartaments turístics legals a la província de Barcelona no ha variat: n’hi ha prop de 10.000 (9.612). En canvi, l’evolució dels preus dels lloguers a la ciutat sí que ha anat a l’alça.