(ACN) El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, confia a arribar a un “punt d’entesa” amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat sobre el recàrrec a la taxa turística actual, que pot arribar als quatre euros. Alcántara ha dit que no descarta recórrer als tribunals si al final no hi ha acord. En la mateixa línia s’ha pronunciat aquest dijous el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, que no descarta dur el cas a la justícia.

El president de l’entitat, Enrique Alcántara, ha explicat que si l’augment de la taxa s’acaba produint els turistes acabaran destinant entre el 13 i el 15 % del cost del lloguer de l’apartament a aquest tribut davant el 5 % actual, i ha reiterat que això afavorirà l’allotjament il·legal.

Alcántara ha tornat a fer una crida a “eixamplar la base de la taxa” i ha reclamat que no només es carregui als habitatges turístics, sinó a altres agents del sector turístic, com empreses d’autocars o museus, ja que molts dels visitants no pernocten a la ciutat, tot i que hi passen el dia. Actualment, hi ha uns 9.600 apartaments turístics a la ciutat i 9.000 més que són il·legals, un tipus d’allotjament que es veurà afavorit si s’implementa l’augment de la taxa, ha insistit el president d’Apartur, que ha avisat que en tres anys la xifra s’ha triplicat.

Una ocupació mitjana del 89,9 % a l’estiu

En la roda de premsa de balanç, Alcántara s’ha referit a les xifres de l’estiu i ha celebrat l’augment de quatre punts, fins al 89,9 %, després d’un 2018 “molt dolent en general”. Sobre el període acumulat des de principis d’any, de gener a setembre, s’ha situat en el 84 % davant el 80 % del mateix període de l’any passat.

Alcántara ha mostrat la seva preocupació sobre la incertesa del Brexit i com afectarà la butxaca dels turistes britànics, que són uns dels visitants principals de la ciutat. “Tot el que passi al voltant del Brexit és important. Les barreres que es posin a l’entrada de turistes anglesos o la pèrdua de poder adquisitiu ens impactarà”, ha avisat.