El carrer de les Carretes, al barri del Raval, és l’objecte de treball d’’Aparadors, més que façanes’, una iniciativa impulsada per entitats del barri amb el suport de l’Ajuntament. El projecte, segons explica Oriol Antolín, de la cooperativa d’arquitectes La Boqueria, vol canviar dinàmiques amb petites actuacions als aparadors o façanes dels establiments del carrer. “Volem que pugui revertir aquesta imatge que té d’inseguretat, de conflicte, en què realment hi hagi vida, hi hagi color, hi hagi comerç”.

Programa d’inserció laboral

14 veïns reben formació per poder accedir a una feina en el sector comercial. La formació, que s’està impartint a Impulsem, consta d’una part teòrica i d’una de pràctica i, segons explica la coordinadora de programes de l’entitat Vanessa Cayuela, “està molt orientat al comerç i a l’atenció al públic, però al comerç petit, de manera que puguin incorporar mesures de millorar quant al visual i a l’aparadorisme en els comerços on treballin”.

Se’ls explica, per exemple, algunes de les tècniques de venda que fan servir els comerciants i que alguns dels alumnes, com en Dilan Richardson, desconeixien. “M’ha cridat l’atenció que la música, els perfums, així com la col·locació dels articles, tot estigui pensat perquè els clients comprin”, explica.

Complicitat dels comerciants

La col·laboració i complicitat dels comerciants del carrer de les Carretes és indispensable. En aquest cas set hi han mostrat la seva disposició a participar en aquesta iniciativa, però els promotors esperen arribar als 11. Alguns comerciants, com la Virginie Verrier, agraeix les idees que els proposen per millorar la imatge exterior del seu negoci. “Arriben amb una mirada nova, i per això és interessant que vingui gent amb idees noves, són benvingudes”.

Quan s’acabi la formació, els alumnes portaran a la pràctica el que han après, pintant les persianes dels comerços amb elements característics de cada establiment.