Els 23 eixos comercials de la ciutat adherits a Barcelona Comerç han convocat aquest divendres una apagada massiva contra l’augment del preu de la llum i altres subministraments. Reivindiquen “mesures urgents que es tradueixin en una disminució immediata de l’impacte del preu de l’energia als negocis que permetin la supervivència del comerç”. L’apagada s’ha fet entre les 12 i les 12.15 h i segons l’entitat s’hi han sumat el 70 % de les botigues.

Des de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, ha afirmat que “si no es prenen mesures hi haurà un tancament massiu de petits comerços el primer trimestre del 2023”.

Barcelona Comerç proposa mesures per sobreviure a la pujada històrica del preu de l’energia
L’entitat avisa que l’augment dels costos de l’energia “amenaça la continuïtat” de molts petits negocis

Denuncien que “el que la pandèmia no es van endur, s’ho emportarà la factura de la llum”. En alguns casos expliquen que l‘increment de l’electricitat ha estat d’un 250 % i del 130 % en el cas del gas. L’apagada coincideix amb la iniciativa impulsada per la Confederació Espanyola de Fleca, Pastisseria, Brioxeria i Afins, el Gremi de Flequers de Barcelona i la Federació d’Associacions de Gremis de Flequers.

150 comerços se l’Eix Comercial de Sants se sumen a l’apagada

Uns 150 comerços de l’Eix Comercial de Sants- Les Corts de Barcelona, el 80 % del total, s’han sumat a la protesta. Els comerciants asseguren que estan contra les cordes i que els és “molt difícil subsistir”.

Un altre dels punts de la ciutat on hi ha hagut força seguiment ha estat Sant Andreu. L’eix comercial del districte calcula que una vintena de botigues s’han quedat a les fosques quan el rellotge ha marcat les 12 h. Els comerciants s’han concentrat al carrer en senyal de protesta.

Rebaixa de l’IVA i de les quotes de la Seguretat Social

Entre les demandes que els comerços fan a les administracions públiques hi ha, per exemple, la rebaixa de l’IVA que s’aplica a la factura de l’electricitat del 21 % al 4 %. També reclamen la bonificació del 50 % de les quotes de la Seguretat Social fins al 31 de maig del 2023 i del 100 % en el cas de les quotes dels autònoms. Una altra de les peticions és l’atorgament d’ajudes directes a totes les empreses que ho sol·licitin per mitjà de la compensació del 100 % del diferencial del cost en les factures de la llum en relació amb les de l’any anterior.

Des de Barcelona Comerç, Pròsper Puig ha assegurat que “si no es prenen mesures hi haurà un tancament massiu de petits comerços el primer trimestre del 2023”.