No és una novetat que alguns portals immobiliaris vulguin vendre pisos ocupats, però darrerament el nombre d’anuncis d’aquestes característiques han crescut a Barcelona. A pàgines com idealista.com i habitaclia.com es poden trobar habitatges que s’anuncien com a “pis okupat”, situades sobretot a zones com Nou Barris i Ciutat Vella. Els venen a preus inusuals per un pis a Barcelona, a partir de 50.000 euros.

“Pis okupat il·legalment, no es pot visitar interiorment”

En els anuncis s’especifica que els habitatges no es poden visitar perquè estan ocupats il·legalment. Un exemple el trobem en un pis del carrer de Perafita, a Ciutat Meridiana, i que s’anuncia a idealista.com. És una planta cinquena sense ascensor, té 65 m2 i tres habitacions. Es ven per 60.000 euros. En aquest cas, l’anunciant diu que només s’accepten persones que comprin al comptat i sense finançament. L’anunci és aquest:

Processos judicials en marxa

Un altre dels anuncis fa referència a un pis situat al carrer de Sant Rafael, al barri del Raval. L’habitatge en qüestió té 52 m2, dues habitacions, un lavabo i es ven per 90.000 euros. En aquest cas, va més enllà i s’explica que la desocupació està en procés judicial des de fa mesos. Un cop es vengui, es detalla que la immobiliària s’endurà un 5 % del preu (més l’IVA).

Al darrere hi ha grans tenidors

Segons algunes entitats en defensa de l’habitatge, com el Sindicat de Llogateres i Llogaters, al darrere d’aquests anuncis hi ha grans tenidors. Els petits propietaris representen una “ínfima part”. Diuen que es tracta d’una pràctica especulativa habitual, sobretot per part de grups inversors i fons voltors. “Fan mercadeig amb els habitatges, no ofereixen lloguers ni els interessa que hi visqui ningú, sinó especular-hi”.

Des del Col·legi d’Administradors de Finques asseguren que un ciutadà que ha estalviat les quantitats que demanen en aquests anuncis en cap cas compraria un pis que està ocupat: “És una pèrdua de diners i temps, perquè aquests processos judicials s’allarguen entre vuit mesos i un any i mig”, assegura l’assessor jurídic del Col·legi, Josep Maria Aguilà-Bofill. Apunten que el 60 i el 70 % dels pisos ocupats il·legalment són d’entitats financeres “que es despreocupen dels pisos”.

Aguilà-Bofill lamenta que tenir un pis ocupat és un problema no només per al propietari, sinó per a tot l’edifici, ja que fa disminuir el valor dels habitatges.