Fa quatre anys que César Núñez, propietari de la botiga de moda d’home Drop 6, va obrir el negoci al barri del Camp de l’Arpa del Clot. El que no augurava en aquell moment és que, al cap de quatre anys, es veuria obligat a anunciar el tancament de la seva botiga. Ho va fer fa 15 dies, amb un missatge contundent escrit amb retolador al vidre de l’aparador en què es pot llegir “Liquidació per desesperació”.

Un tancament forçós

“Vaig decidir tancar en el moment que vaig haver de posar part del meu patrimoni”, assegura Núñez, decebut. El propietari manifesta que veia impossible sobreviure després d’un any amb una davallada de les vendes a la meitat i amb unes “ajudes insuficients” per part de la Generalitat.

L’anunci de la liquidació li ha donat una treva

La decisió de tancar la va fer pública fa dues setmanes però la sorpresa arriba quan, després de posar el cartell, les vendes han crescut un notable 15 %. “Estic molt sorprès i content, però és una sensació contradictòria. Gent del barri que no havia passat per la botiga en quatre anys ara ve a comprar. No vull que ho facin per pena”, apunta.

Així i tot, Núñez agraeix l’esforç dels veïns i assegura que “utilitzar la paraula ‘desesperació’ ha causat molt impacte i ens ha donat una mica d’aire”. D’aquesta manera, el César posposa el tancament de la botiga i es planteja viure “el dia a dia”. Malgrat tot, lamenta que el futur que l’espera és “molt poc esperançador”.

Les restriccions els han passat factura

El propietari de Drop 6 condemna la prolongació de les mesures del Procicat, que “ha mantingut una bona temporada el sector tancat” i, actualment, no permet obrir als comerços no essencials durant els caps de setmana. “Des que van entrar en vigor les restriccions ara fa un any, he perdut un 50 % de les vendes”, assegura.

Si no canvia la consciència de la gent, el comerç local està perdut”
César Núñez, propietari de la botiga Drop 6

L’amenaça del comerç en línia i els centres comercials

Núñez considera essencial un “canvi de la consciència de la gent”. Apunta que “cal salvar els barris i el seu comerç local”. Lamenta que la gent s’adoni que s’ha de donar suport a les botigues de barri “quan toquen fons” però, per contra, “quan obren els centres comercials, perdem un gran gruix de clients que deixen de comprar-nos”.

Una altra amenaça existent és la del comerç en línia. El botiguer es mostra sorprès davant la gran afluència de furgonetes d’Amazon pel barri. “Des que van tancar alguns comerços per primera vegada a causa de les restriccions, les compres a Amazon han anat creixent de manera brutal”. Assegura que aquesta companyia estatunidenca és “una amenaça real” i si la gent no “canvia els seus hàbits”, el comerç local “està perdut”.