El Centre Comercial La Maquinista incrementarà en els propers anys un 40% el sostre comercial. Un objectiu que preocupa molt els comerciants de Sant Andreu, perquè creuen que l'ampliació suposarà el tancament de més botigues petites. PRÒSPER PUIG, president de l'Eix Comercial de Sant Andreu "Això pot ser la mort del comerç de proximitat i creiem que és una autèntica aberració. A més, estem molt preocupats perquè des de l'any 1999 han tancat un 12% dels comerços, estem parlant de 4.000 comerços. Si, a més a més, donem cada cop més metres quadrats a les grans superfícies tenim un problema molt greu." CARLOS FUENTES, Associació de Comerciants del Bon Pastor "La Maquinista es un reclamo muy potente pero para ellos. Para el pequeño comercio se queda no, porque la gente pasa pero no compra." El projecte ha obligat a requalificar aquests terrenys. La major part era, fins ara, sòl industrial que ha passat a ser sòl edificable. D'aquesta manera, el centre incrementarà el sostre comercial amb 45.000 metres quadrats més. També s'hi faran tres gratacels amb gairebé 600 habitatges. L'operació, a més, permetrà guanyar 7.000 metres quadrats de zona verda i finançar amb més de quatre milions d'euros l'Escola La Maquinista. Un centre que està en barracons des de 2008. RAIMOND BLASI, regidor de Sant Andreu "Una de les compensacions que es posa sobre la taula, a l'igual que les compensacions en vials o zona verda, és la construcció de l'Escola La Maquinista. Per tant, això es quantifica i això passarà a formar part de la bossa de deute que té la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona." El Consell Plenari de Sant Andreu va aprovar la modificació del Pla general metropolità fa només uns dies. Tot i això, des de mitjan agost ja hi ha dues màquines fent l'estudi geotècnic del sòl al pàrquing descobert del centre comercial . És el primer senyal que l'ampliació està en marxa. Paral·lelament, l'Ajuntament ha anunciat mesures per promoure i dinamitzar el comerç de proximitat per tal de garantir la supervivència dels negocis. Els comerciants, però, creuen que no serà suficient. Per això, anuncien accions conjuntes per evitar el que ells consideren que serà la fi de les botigues de barri.

Pel president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, l’ampliació de La Maquinista “és una autèntica aberració”. Segons Puig, des de l’any 1999 han tancat un 12% dels comerços del barri, és a dir, 4.000 establiments. Aquesta tendència es podria agreujar amb l’ampliació del centre comercial. Carlos Fuentes, president de l’Associació de Comerciants del Bon Pastor, nascuda fa dos anys, reconeix que La Maquinista atreu clients cap a la zona, però assegura que la gent acaba comprant dins del centre comercial i ni tan sols s’atura davant dels aparadors de les botigues independents del carrer.

D’altra banda, l’ampliació del Centre Comercial La Maquinista ja està en marxa. Dues màquines treballen des de l’estiu fent sondejos al subsòl dels terrenys que el districte de Sant Andreu va requalificar fa uns dies. La major part era, fins ara, sòl industrial que ha passat a ser comercial. El centre incrementarà el sostre comercial amb 45.000 metres quadrats més. També s’hi faran tres gratacels amb gairebé 600 habitatges. L’operació, a més, permetrà guanyar 7.000 metres quadrats de zona verda i finançar amb més de quatre milions d’euros la construcció de l’Escola La Maquinista, que està en barracons des de 2008.