El turisme és un dels sectors que més està vivint els efectes de la crisi del coronavirus. El major gruix d’ingressos que solen rebre la majoria d’establiments turístics de la ciutat es concentra en dates com la del pont de la Constitució, però el confinament municipal i les restriccions sanitàries han fet que les reserves hagin estat gairebé nul·les i d’última hora. De fet, l’ocupació a Barcelona se situa entorn al 30 % i han hagut de redefinir el seu producte. Fan ofertes per a barcelonins, tenen clients durant períodes llargs i han adaptat algunes habitacions per fer teletreball.

Pisos turístics per a estudiants

Un dels allotjaments que s’ha vist obligat a canviar l’oferta són els pisos turístics. Sense previsions d’un augment de l’ocupació per Nadal, han optat per buscar altres perfils de client que s’hi estiguin més temps. Per exemple, estudiants. El director d’Apartur, Enrique Alcántara, apunta que es tracta de la “la millor estratègia”, ja que els cal “estabilitat”. Afegeix que, en aquests moments, “estaríem plens per cap d’any, al 100 % d’ocupació”, però el nombre de reserves que tenen en els pisos que estan oberts per als turistes és “ridícul”.

Sense passatgers internacionals, hotels com el Gallery Hotel també han optat per diversificar el producte i apropar-lo als barcelonins. Ofereixen habitacions que es poden llogar com a despatx o oficina de dia, sales de reunions per a teletreballar que es lloguen també per dia, per hores o per setmanes i el “coliving”, és a dir, viure a l’hotel. Això sí, han de ser estades d’un mes de durada com a mínim i fins a sis de màxim. La directora de l’hotel, Lourdes Grau, explica que han omplert el 15 % de les habitacions i ara mateix hi estan vivint 25 persones. “Hem adaptat el producte a les noves necessitats que té la gent de la ciutat, hi ha moltes vides dins de l’hotel”.

Famílies que busquen muntanya

D’altra banda, algunes famílies han decidit passar el pont a la muntanya per desconnectar, però sense sortir del terme municipal de Barcelona. En aquest cas, el confinament municipal ha beneficiat el Hostel InOut, però són una excepció. Tenen una ocupació del 50 %, una xifra molt menor en comparació a l’any passat, però que els ajuda a subsistir.

Amb tot, el Gremi d’Hotels fa temps que reclama ajuda a l’Ajuntament i diuen que les converses encara no han fructificat. Demanen la rebaixa de l’IBI, l’ajornament del pagament i que se’ls alliberi de les taxes municipals.