El saló Alimentaria engega aquest dilluns la 22a edicó al recinte firal de Gran Via de Fira de Barcelona. Fins al 19 d’abril es destinaran 100.000 metres quadrats a 4.500 firmes expositores que presentaran les últimes novetats en gastronomia. El saló, que és biennal, s’alia per primera vegada amb Hostelco, el certamen més important de l’equipament hostaler. En aquesta edició Alimentaria posarà el focus en la internacionalització, facilitant el contacte entre compradors internacionals i les empreses expositores, i en la innovació, que és una de les senyes d’identitat del certamen. Es presentaran fins a 300 novetats: croquetes de calçots o gintònic, un entrepà de calamar envasat i apte per al forn, olives esferificades o ginebra sense alcohol, en són algunes.

Més de 4.800 empreses distribuïdes en vuit pavellons del recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona participen  a Alimentaria. L’exposició s’articula en sis salons sectorials: Intervin, Intercarn i Restaurama, Expoconser,  per a conserves; Interlact, per a làctics i derivats, i Multiple Foods, que és el saló orientat al gran consum i les noves categories de productes. Però, a banda de l’exposició, un altre dels atractius són les activitats gastronòmiques i de restauració. L’organització hi ha convidat 35 xefs, que sumen 45 estrelles Michelin, per fer més de 150 activitats. Els xefs faran demostracions en directe amb degustacions però també faran sessions de treball per analitzar les possibilitats de la cuina sense gluten o els preparats de cinquena gamma, que són aquells que arriben al mercat ja cuinats i ultracongelats.

Ginebra sense alcohol alimentaria

300 innovacions gastronòmiques

Un dels espais més atractius és l’exposició Innoval, a l’Alimentaria Hub, on es presenten fins a 300 novetats d’alimentació com la pizza de kit kat, que és ideal per fer un piscolabis de xocolata, el confeti de pernil i xoriç o el primer torró liofilitzat del món.

Pizza Kit Kat alimentària

Una de les novetats que ha generat més expectació és la primera ginebra sense alcohol. Un altre és l’invent gastronòmic més reconegut de la cuina de laboratori de Ferran Adrià i que tothom tastava quan trepitjava el restaurant El Bulli. Són les olives esferificades, que ja es poden adquirir en envasos de conserves. La particularitat d’aquestes olives és que exploten a la boca. Aquest aperitiu està fet amb els sucs de diferents olives per crear una barreja de gustos més intensos.

olives esferificades Alimentaria

El típic menjar madrileny, l’entrepà de calamar, s’ha presentat al saló en una versió congelada. Així que ara és possible tenir-ne un al congelador per quan ens vingui de gust un capritx.

entrepà de calamars saló alimentària

Primer va ser el cacaolat zero sucres, després un cacaolat infantil, fins i tot s’ha inventat una versió amb cafè, i ara arriba al mercat un altre producte que ha generat expectació entre els assistents. És el primer cacaolat destinat als consumidors vegans. Aquesta beguda tradicional de xocolata deixa d’utilitzar la llet de vaca per incorporar-hi llets vegetals.

Cacaolat vegà alimentària

També s’ha presentat en aquesta edició del saló les croquetes de calçots. Una delícia per als amants d’aquest plat que tinguin ganes experimentar amb gustos nous.

Croquetes de calçot Alimentària

La preocupació pel que mengem és cada cop més alta i el saló presenta també les principals tendències saludables amb productes que aposten per la reducció de la quantitat de sal, sucre i greixos. Per primera vegada els visitants podran provar dos dels aliments o begudes exposats a les vitrines d’Innoval.

Alimentaria i Hostelco

Alimentaria se celebra conjuntament amb Hostelco, el saló líder a Espanya en equipament i maquinària de restauració i hostaleria. Entre altres propostes, Hostelco presenta Live hotel, una àrea dissenyada per interioristes especialitzats en establiments hotelers que recrearà la recepció, habitacions i el balneari d’un hotel d’última generació. I a la Coffee area es reuniran professionals i empreses de maquinària, equipament i accessoris que permeten el procés d’elaboració del cafè. Segons les estimacions dels organitzadors el certamen generarà un impacte econòmic d’uns 200 milions d’euros a la ciutat i voltants, amb un 90 % d’ocupació hotelera.

A la inauguració de la fira hi han assistit la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, i l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín. La ministra de Sanitat ha destacat que des del 2011 s’ha incrementat un 25 % la renda agrària, un 20 % la producció del sector i un 45 % les exportacions, que ja superen els 50.000 milions d’euros. Amb tot, els sector ha estat clau per sortir de la crisi econòmica.