
Dies després de publicar l’estudi de supermercats del 2025 —amb la llista dels quals han apujat més els preus—, l’Organització de Consumidors i Usuaris ha difós el rànquing d’aliments que més s’han encarit els darrers 12 mesos. Segons l’observatori, els que més s’han apujat són la carn i la xarcuteria, que acumulen un increment del 12 %. En concret, la llista quedaria així:
- La carn picada de vedella s’ha apujat un 25 %.
- L’estofat de vedella és un 24 % més cara que fa 12 mesos.
- L’entrecot de vedella s’ha encarit un 16 %.
- El conill és avui un 11 % més car que fa un any.
- El pit de pollastre costa un 6 % més.
- Les salsitxes tipus frànkfurt posen el contrapunt amb una rebaixa del 3 %.
Uns productes s’apugen i d’altres s’abaixen
L’OCU recull les dades d’evolució de preus d’un centenar d’aliments frescos i en conserva de les cadenes Alcampo, Carrefour, Día, Mas, Ahorramas, Lidl, Mercadona i supermercats El Corte Inglés. De l’estudi, se’n desprèn que també s’han encarit la fruita i la verdura —més d’un 4 %— i els làctics —un 2 %.
De fet, segons aquest índex interanual, només han disminuït els productes de despensa un 6 % i les begudes, que són un 1 % més barates.
Aliments un 36 % més cars que fa tres anys
L’OCU recorda que en general els aliments són un 36 % més cars que fa tres anys. Per això, demana que l’IVA es torni a rebaixar als valors que tenia l’any passat. També insisteix a sol·licitar que la carn i el peix estiguin considerats com a aliments bàsics perquè se’ls abaixi l’impost del 10 al 4 %.