Valoracions completament oposades entre Ajuntament i Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració. Els dos han participat en un debat que ha organitzat el Col·legi d’Economistes i han mostrat les seves diferències en la gestió del turisme. D’una banda, el regidor de Turisme, Agustí Colom, considera que la moratòria que s’ha aplicat aquest darrer any i mig ha estat positiva per a la ciutat perquè calia actuar, sobretot, en les zones on hi ha més pressió turística, com són els districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. També ha donat dades des que s’ha aplicat la moratòria: s’han paralitzat 33 projectes hotelers, mentre que 74 tiraran endavant perquè o bé tenien llicència abans de la moratòria o tenen drets adquirits.

D’altra banda, des de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració, en fan una valoració negativa. Diuen que la moratòria ha provocat que els inversors marxin de la ciutat i ja no tinguin com a prioritat Barcelona, ara aposten per altres ciutats europees. Asseguren que ara s’estan notant les conseqüències de l’aturada de llicències però que la davallada d’inversions serà a partir del 2019 perquè en els propers dos anys encara es desenvoluparan projectes hotelers.

Les dues parts coincideixen, però, en la lluita contra els pisos turístics il·legals. Precisament, el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, Apartur, Enrique Alcántara, també ha expressat la seva opinió durant el col·loqui, s’ha posicionat a favor de treballar per posar fi als pisos turístics il·legals, però considera que les mesures actuals no ho permetran. Ha fet una valoració negativa de l’actuació del govern municipal en matèria de turisme perquè no es permet la creació d’apartaments turístics. Consideren que se n’haurien de poder construir perquè la demanda ha augmentat.