Les set famílies que viuen a les casetes que hi ha entre els números 105 i 117 del carrer de Pons i Gallarza hi podran continuar vivint. Després d’anys de protestes veïnals contra l’especulació de la propietat, l’Ajuntament ha exercit el seu dret a tanteig i ha comprat set cases de planta baixa i un pis amb més de 150 anys d’història per 745.000 euros. Ara el consistori permetrà als veïns mantenir els seus domicilis mitjançant un projecte innovador a Barcelona de masoveria urbana i lloguer.

Masoveria urbana i lloguer

Els habitatges s’incorporaran al parc públic d’habitatge de la ciutat i formaran part del primer projecte de masoveria urbana mixta. L’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació s’encarregarà de rehabilitar les cases perquè s’adaptin a la normativa amb intervencions com la impermeablització i l’aïllament tèrmic, que tenen un pressupost de 290.000 euros. En aquest període els inquilins pagaran el lloguer que tenien anteriorment. Tal com explica un dels veïns, en Roger Ramírez, aquesta primera intervenció està previst que acabi entre finals del 2020 i principis del 2021.

En un segona fase els llogaters exerciran de masovers, s’encarregaran de reformar l’interior dels domicilis i hauran d’abonar un preu de lloguer mínim perquè les obres formaran part de l’arrendament. I finalment, quan la rehabilitació de l’interior estigui enllestida, el consistori els tornarà a cobrar el preu que fixa el parc públic d’habitatge.

Des del consistori demanen a la iniciativa privada que apostin per aquest model de masoveria urbana perquè pot ser una bona solució per fer viables la reforma d’immobles i que els ciutadans puguin pagar els lloguers sense problemes.

Una victòria veïnal

Els veïns feia dos anys i mig que denunciaven un cas d’especulació urbanística de la societat Vermonta SL, que volia reformar els habitatges. Des que el fons inversor va passar a ser la propietat els llogaters van fer públic que eren assetjats per l’empresa amb la intenció que abandonessin els immobles. Però els veïns, que en alguns casos han viscut tota la vida en aquestes cases, van plantar cara a Vermonta SL i podran continuar vivint als seus domicilis. Ara celebren la mesura perquè, segons Ramírez, permetrà “mantenir el teixit de barri” i que els veïns tinguin “contractes llargs i assequibles”.