El 22@ torna a renéixer. L'Ajuntament vol tornar a potenciar el projecte, després d'uns anys en què s'havia desaccelerat. Per aconseguir-ho ha creat una nova comissió que integra tant el districte de Sant Martí com les àrees d'Ecologia i Empresa. AGUSTÍ COLOM regidor d'Empresa i Turisme "Aquesta comissió serveix per impulsar dins de l'Ajuntament aquest impuls necessari que hem de fer de rellançar el paper de lideratge públic en tot el procés de transformació que queda pendent en el 22 arrova." I el que queda per fer no és poca cosa. De les prop de 200 hectàrees del projecte, la meitat encara estan pendents de completar la transformació. Per això, qui més ha celebrat la notícia és l'associació que representa les empreses i institucions d'aquest districte. DECLA XAVIER MONZÓ president de l'associació 22@Network "És un dia important.... hem fet un pas endavant." Segons l'estudi que s'acaba de presentar, actualment al 22@ hi ha 8.823 empreses, el triple de les que hi havia al barri l'any 2000, i es calcula que hi treballen 93.000 persones. Els qui van viure el naixement del projecte recorden com es va crear i celebren aquest nou impuls. DECLA JOAN TRULLÉN impulsor del 22@ "S'ha situat com una de les experiències de desenvolupament econòmic local més exitoses del planeta, referent per a moltes ciutats del món. És realment innovador, no parteix de cap altre projecte previ d'una altra ciutat que es trasposi." DECLA JOAN MAJÓ president de la Societat 22 Arrova (2002-2004) "Crec que el 22@ va ser una molt bona idea, una mica visionària en aquell moment i em sembla molt bé que ara es vulgui fer una nova etapa si sabem trobar una nova visió, perquè ja no ha de ser la mateixa. " La idea de crear un districte dedicat a les noves tecnologies i el coneixement va ser de l'alcalde Joan Clos. Un model que han copiat a diverses ciutats del món.

El 22@ reneix. El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha reconegut que aquests últims anys el projecte s’havia desaccelerat però que ara, amb la creació d’aquesta nova comissió es vol “rellançar el paper de lideratge públic en tot el procés de transformació que queda pendent”. I no és poca cosa. De les prop de 200 hectàrees de sòl compreses en aquest projecte, gairebé la meitat, el 50,6 %, encara esta.n pendents de tenir  completada la transformació. La notícia la celebren des de l’associació 22@Network, és a dir, els empresaris del districte tecnològic. Pel seu president, Xavier Monzó, “avui és un dia important” perquè s’estan fent de nou “passos endavant”. Tot i això, Monzó també alerta d’un risc important, l’increment del preu del lloguer dels locals que pot provocar “que les petites empreses hagin de sortir fora del 22@”, i “les necessitem”, apunta.

El 22@, un referent mundial

L’anunci del reimpuls del 22@ s’ha fet coincidir amb la presentació d’un estudi en què es fa balanç dels primers 15 anys d’aquest projecte (2000-2015). Les dades són contundents. La xifra d’empreses s’ha triplicat, de 3.437 l’any 2000 a 8.823 i es calcula que hi treballen 93.000 persones. D’aquestes companyies, 4.500 són de nova creació, i un terç es dediquen al coneixement i la tecnologia. La idea va sorgir de qui llavors era l’alcalde, Joan Clos. “Era una estratègia substitutiva del que havien estat els Jocs Olímpics i la transformació de Maragall”, recorda Joan Trullén, un dels seus impulsors, juntament amb José Antonio Acebillo i Roberto Camagni. Per Trullén el resultat “és una de les experiències de desenvolupament de l’economia local de més èxit del planeta” i s’ha convertit en referent a moltes ciutats de tot el món. “Va ser una idea visionària”, apunta Joan Majó, qui va ser  president de la Societat 22 Arrova durant els primers anys del projecte (2002-2004), i celebra que “s’obri una nova etapa” després “d’uns anys de certa disminució de l’activitat”.