El Sindicat de Barri del Poble-sec ha convocat una concentració aquest dimecres al matí per evitar el desnonament de la Juana Peña Rodríguez, una dona de 69 anys que té un 78 % de discapacitat. Viu en un pis del número 15 del carrer de Murillo des del 2010 i aquest era el primer intent de llançament al qual s’enfrontava. Finalment, ha quedat ajornat: la nova data de desnonament és el 28 de febrer.

Denuncien assetjament immobiliari

El cas és complex. Des del Sindicat de Barri del Poble-sec denuncien que el propietari de la finca és un gran tenidor i afirmen que fa més de dos anys que està fent assetjament immobiliari a la Juana perquè marxi. Ella relata que el malson es remunta l’agost del 2020, quan uns operaris van començar a reformar l’habitatge sense explicació i, més tard, la propietat li va dir que no li renovaria el lloguer.

La reforma va quedar a mitges i des d’aleshores hi viu amb la cuina apuntalada, forats per tot arreu i una ordre de llançament. Un equip de betevé ha pogut entrar a l’immoble i ha comprovat l’estat en què es troba l’habitatge.

La cuina apuntalada del pis on la Juana Peña ha viscut des del 2010
Cablejat i forats al sostre a l’habitatge del número 15 del carrer de Murillo

Els activistes asseguren que els serveis d’habitatge, els serveis socials i els serveis judicials “ignoren conscientment la situació i participen com a còmplices de deixar la Juana sense un habitatge i haver-la mantingut durant diversos anys en un pis inhabitable”.

Reallotjament en un pis digne

Per tot plegat reclamen que el propietari “compleixi amb el seu deure de lloguer social i repari els danys causats amb l’assetjament i els imperfectes generats”. També exigeixen que l’Administració apliqui les accions necessàries i que la Juana sigui reallotjada en un pis digne fins que aconsegueixi un pis de la mesa d’emergència.

A la Mesa d’Emergència des del gener

Segons han confirmat fonts municipals, els darrers mesos s’ha acompanyat l’afectada a fer els tràmits per accedir a un habitatge de la Mesa d’Emergència, i afirmen que té una valoració favorable des d’aquest gener. També s’està estudiant si el no oferiment de lloguer social pot ser objecte d’expedient sancionador. A més a més, s’ha incoat un expedient de protecció de la legalitat urbanística a causa de les actuacions realitzades a l’habitatge per la propietat, amb una falta de manteniment amb afectació als elements estructurals.