Escolta aquesta notícia

El nou recinte firal de Montjuïc comença a prendre forma. Aquest dilluns s’han donat a conèixer les tres propostes guanyadores del concurs arquitectònic internacional que servirà per renovar les instal·lacions actuals de Fira de Barcelona. En tots tres casos es tracta de despatxos d’arquitectura reconeguts a escala internacional i també local. “El nou Montjuïc ja camina, és un somni que es fa realitat”, ha destacat l’alcalde Jaume Collboni durant la presentació dels projectes guanyadors.

Nou Palau Multifuncional amb passarel·la enjardinada

El primer dels lots l’ha guanyat l’equip format per l’arquitecte xilè Smijan Radic, i els barcelonins Miquel Mariné, Beatriz Borque i César Rueda. La seva proposta, anomenada Artefacto, inclou el que serà el nou Palau Multifuncional, que es construirà on actualment hi ha el Palau 4 i el Palau de Congressos, i que allibera façanes en una aposta per la transparència. Tindrà dues plantes i 20.500 m² de superfície amb una gran passarel·la enjardinada que unirà els dos pavellons. El projecte, a més, també inclou la renovació i ampliació del Palau 1.

El Palau de Congressos en l’actualitat
render Palau Multifuncional Fira Barcelona

La llum natural, protagonista del nou Palau de Congressos

El segon lot l’ha guanyat l’equip d’arquitectes format pels barcelonins Forgas Arquitectes —responsable del projecte de l’antiga presó Model— el despatx Archambac, i Álvaro Fernández. La proposta, anomenada Umbracle, inclou la construcció del nou Palau de Congressos de Barcelona —on actualment hi ha el Palau Alfons XIII — que es convertirà en un gran espai diàfan i flexible amb protagonisme de la llum natural. Això, conservant al màxim l’estructura dissenyada per Josep Puig i Cadafalch i incorporant un auditori per a més de 2.000 persones.

Palau Alfons XIII, tal com el coneixem
render Palau Congressos Fira de Barcelona

Un jardí obert al públic, al Fira Innovation Hub

Pel que fa al tercer lot, el guanyador és l’equip format pel reconegut arquitecte danès Bjarke Ingels, amb els barcelonins MIAS Arquitectura. La seva proposta, l’Avantsala de la Fira, preveu convertir l’antic Palau del Vestit en el Fira Innovation Hub. Així les columnes de la façana de la plaça d’Espanya es convertiran en un punt d’entrada a un jardí obert al públic pel qual s’accedirà a un edifici de tres plantes en forma de Z.

El Palau del Vestit, en una imatge d’aquest dilluns
render Fira Innovation Hub Fira de Barcelona
render Fira Innovation Hub Fira de Barcelona

L’activitat de Fira de Barcelona no s’atura

Les obres conviuran amb l’activitat del recinte firal, que no s’aturarà però que es concentrarà als pavellons 1, 2 i 8. Està previst que, en el cas dels lots 1 i 2, els treballs comencin entre el desembre d’aquest any i el gener del 2026, mentre que el lot 3 ho farà l’abril vinent. Tot plegat, però, haurà d’estar enllestit per al 2029, coincidint amb la celebració del centenari de l’Exposició Internacional. Tots tres projectes suposen una inversió de 255 milions d’euros.

Un nou concurs per a la segona fase de la remodelació

A banda d’aquests tres lots de remodelació ara adjudicats, el projecte també preveu una segona fase —que també tindrà un nou concurs arquitectònic pendent d’anunciar— que inclourà el projecte final de la remodelació del Palau de les Comunicacions (Palau 1) i el Palau de la Metal·lúrgia (Palau 8).

Pel que fa a la construcció de 500 habitatges públics i diversos equipaments que s’ubicaran a l’espai que ocupa actualment el Palau 2, al carrer de Lleida, encara hauran d’esperar una mica més, fins al 2035.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a