Primera reunió entre Ajuntament i Airbnb després de les tibantors de les últimes setmanes. En aquesta primera presa de contacte, el portal s’ha mostrat predisposat a retirar del web els pisos turístics il·legals detectats pel consistori. De fet, la setmana vinent el govern Colau els enviarà un llistat amb els habitatges irregulars descoberts fins al moment al portal.

El govern municipal parla de “punt d’inflexió i canvi d’actitud” per part d’Airbnb després de mostrar-se en la reunió d’aquest dimecres disposada a complir la legislació vigent. Pel regidor de Turisme, Agustí Colom, la setmana vinent servirà per examinar aquesta bona voluntat, ja que amb el llistat de pisos il·legals que se’ls enviarà, es veurà si hi ha o no “un senyal de compromís envers la ciutat  per retirar aquests habitatges”.

L’objectiu final del govern és que al portal no s’anunciï cap pis sense llicència turística i per això, demanen a Airbnb establir un mecanisme que permeti identificar els habitatges irregulars.  La regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que l’Ajuntament proposa establir un procés segons el qual Airbnb facilitaria el número d’inscripció dels habitatges en el Registre de Turisme de Catalunya, i el consistori s’encarregaria “de contrastar que tots els papers estan en regla i no s’han produït falsejaments de la identificació”. Segons Sanz, el següent pas seria notificar els pisos il·legals a l’empresa i establir el temps límit per retirar-ne els anuncis.

Airbnb assegura que està compromesa a eliminar els “mals actors” del seu portal, però també ha demanat a l’Ajuntament protegir les famílies barcelonines que compartint els seus pisos troben “un coixí econòmic que els permet continuar vivint a Barcelona”, com els 500 casos d’amfitrions que avui ha traslladat a l’Ajuntament. La reunió d’avui arriba després de la crisi oberta pel relloguer de pisos per part d’inquilins sense el coneixement dels propietaris i de fer-se efectiva la multa de 600.000 euros per l’anunci de pisos il·legals.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat el compromís del portal amb una piulada a Twitter, però també ha insistit que ara cal que es compleixin els acords.