Viatjar a una ciutat nova i allotjar-se a casa d'un resident dóna un valor afegit a l'estada. És l'opinió dels qui han provat l'experiència de conviure amb amfitrions i que busquen espais alternatius al turisme massiu. EMMA PULBROOK, turista "Et poden dir perfectament quins són els millors restaurants en lloc de guiar-te pels cartells on posa 'aquí es ven el menjar més barat'." A causa de les restriccions de la normativa actual en àmbit català, que regula els allotjaments turístics, s'ha creat l'associació Barcelona Amfitrions. Ja ha recollit 11 mil signatures per reclamar que se'ls diferenciï dels pisos turístics convencionals, ja que no cedeixen casa seva sinó que la proposta que fan és compartir l'espai. JOAN PERE JOVÉ, president de Barcelona Amfitrions "L'administració ens vol ficar amb els pisos turistics que no és el nostre cas, Nosaltres actualment fem declaració de renda igual al final d'any però no tenim aquesta regulació que nosaltres voldríem" ROSA CARNÉ, veïna "El perfil de persones que vénen són persones que tenen molt clar que hi ha uns horaris per fer unes activitats i que respecten perquè són conscients que estan convivint amb una altra gent." Precisament, el perfil del turista és una de les diferències clau respecte als pisos turístics. Segons els amfitrions, compartir allotjament els permet controlar millor qui entra a casa i fomenta un turisme més responsable.

Els amfitrions que lloguen habitacions als turistes volen desmarcar-se de la polèmica que envolta els pisos turístics i el turisme de borratxera. Diuen que els viatgers que acullen a casa són un perfil de turista educat i respectuós amb la comunitat que no forma part del col·lectiu que acullen els pisos turístics. Per això van engegar el moviment d’Amfitrions en Acció, que recentment s’ha constituït com a associació amb el nom Barcelona Amfitrions. La plataforma pretén agrupar tots els usuaris que lloguen habitacions i que lluiten perquè aquesta pràctica es regularitzi. Es calcula que, a tot Barcelona, més de 9.000 persones allotgen turistes a casa periòdicament o de tant en tant.

El president de Barcelona Amfitrions, Joan Pere Jové, diu que no formen part del col·lectiu de pisos turístics perquè el que fan és allotjar turistes a casa.  Fins ara, l’Ajuntament els ha ficat dins del mateix sac, ja que la llei catalana vigent no es refereix a aquest model de lloguer tan concret. Davant d’aquest buit legal, els propietaris que comparteixen pis amb turistes es veuen obligats a registrar-se com a pisos turístics.

Com a mesura de pressió, el 23 de novembre passat van presentar 7.771 signatures, que se sumen a les 3.250 presentades el mes de juliol, per reclamar que es regularitzi la seva situació. En total, el consistori ha rebut més d’11.000 signatures a favor d’una legislació que permeti el lloguer d’habitacions i compartir casa amb turistes.