El Col·legi i Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (API) es planteja demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la creació de jutjats especialitzats en matèria immobiliària per agilitzar la tramitació dels desnonaments i fer front al fenomen de l’ocupació d’habitatges. És una de les conclusions de la xerrada per videoconferència que han ofert aquest divendres amb diversos especialistes en aquest sector.

La idea l’ha posada damunt la taula Fernando Valdivia, magistrat del Jutjat de Primera Instància número 4 de Barcelona. “Davant l’auge del moviment ocupa a la nostra ciutat, s’haurien de crear jutjats especialitzats amb l’adscripció dels mitjans necessaris per agilitzar la resolució dels casos”, ha dit el jutge, que ha instat els professionals del sector a “aprofitar el moment”, ja que “amb una altra composició del CGPJ no m’hi atreviria”. La gerent d’API, Anna Puigdevall, li ha recollit el guant. “Ens apuntem la idea”, ha assegurat.

Valdivia també ha afirmat que “hi ha molts pocs casos de vulnerabilitat social” i que cada cop hi ha més “clans mafiosos” que es dediquen a promoure les ocupacions. Així mateix, el magistrat ha sentenciat que “el problema no és als jutjats, sinó en la covardia dels polítics” i ha reclamat “ampliar el marge horari perquè les forces de seguretat puguin efectuar els desnonaments en qualsevol moment”.

En un sentit similar s’ha manifestat el president de la Federació Internacional d’Assessors i Agents Immobiliaris (FIABCI) a l’estat espanyol, Ramon Riera: “Necessitem que les forces d’ordre públic tinguin molta més autoritat, com a la resta d’Europa”. I n’ha posat com a exemples França, Itàlia o Alemanya, “on la policia pot actuar en qualsevol moment sense necessitat d’autorització judicial“, o la Gran Bretanya, on “l’ocupació està considerada un acte criminal” i hi ha “una eficàcia i una immediatesa que aquí no tenim”.

Els efectes de la covid-19

Sobre si la crisi del coronavirus ha fet augmentar el nombre d’ocupacions, l’assessora jurídica d’API Montse Junyent s’ha mostrat convençuda que sí. “La paralització els desnonaments i l’allargament de contractes han donat certa impunitat“, segons Junyent. En canvi, la directora de mediació de Tecnotramit, Judith Alberich, creu que la pandèmia “no ha fet incrementar l’ocupació, però allargarà els processos que ja estaven oberts“.

En qualsevol cas, els promotors asseguren que ens els darrers anys han hagut d’incrementar la vigilància per evitar les ocupacions, sobretot en pisos d’obra nova, i que això genera sobrecostos importants. “El pitjor moment és quan acabes de construir, just abans d’entregar-los als inquilins”, ha explicat Manel Roger, arquitecte i administrador de l’empresa Noucastor. Mentre que Constantino Pérez, gerent de Gumper, ha revelat que “ara cada vegada que tenim un pis buit hi posem una alarma i no la traiem fins que l’entreguem”.