La patronal de les agències de viatges, ACAVe, confia a poder tornar a l’activitat el segon semestre d’enguany. De fet, el president de l’entitat, Martí Sarrate, espera que “puguem facturar, almenys, el 40 % d’allò que vam facturar el 2019“.

És una previsió que, amb tot, “queda condicionada a com avança la pandèmia, que canvia cada dia”, i en aquest sentit afegeix que “les vacunes són una llum al final del túnel” perquè es recuperi el conjunt del sector turístic.

De tota manera, Martí Sarrate recorda que “fins que no estigui el 70 % de la població vacunada [la immunitat de grup] no tindrà eficàcia perquè la gent agafi confiança i seguretat” per tornar a viatjar.

I de moment, les dades s’entossudeixen a mostrar el contrari: aquest dijous, la Cambra de Comerç de Barcelona ha avançat el nombre de passatgers que s’han mogut per l’Aeroport de Barcelona-el Prat durant el 2020, i entre el gener i el setembre hi han passat 12,7 milions de persones, uns números equivalents als del 1995.

Aquell va ser l’any en què es va consolidar l’inici del creixement exponencial, any rere any, del nombre de viatgers i de la mateixa infraestructura aeroportuària.

Passatgers arribant a la Terminal A (avui T2A) de l’aeroport, el 1995

Els números del 2020 representen una caiguda de viatgers del 75 % respecte del 2019, que va ser un any de rècord amb més de 52,6 milions de turistes.

A la corda fluixa

Segons ACAVe, l’escenari turístic precovid no es recuperarà “fins d’aquí a tres o quatre anys”, temps en què el sector busca sobreviure com sigui per evitar que “si res canvia, tanquin el 50 % de les 6.000 agències de viatges de l’estat”, recorda Martí Sarrate.

Aquest, però, seria el pitjor dels escenaris, tot i que el president d’ACAVe recorda que, fins al moment, “en el sector ja hem patit una davallada en la facturació del 90 %” respecte del 2019.