Encara costarà tornar a les xifres de viatges d’abans de la pandèmia, però la recuperació del turisme està en marxa. No només pel que fa als que venen a la ciutat, sinó per les reserves dels barcelonins, que van a l’alça. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) calcula que aquest estiu s’arribarà al 30 o 40 % de viatges respecte al nivell del 2019.

El bon ritme del procés de vacunació contra la covid-19 hi està contribuint molt. A l’agència de viatges Altaïr, situaven les previsions que tenien fa uns mesos per a aquest estiu al 20 % respecte a abans de la pandèmia, una xifra que ha augmentat gràcies a l’administració de vacunes. “Prevèiem que la recuperació seria més lenta perquè no sabíem realment si tot el procés de recuperació seria tan àgil com es deia o seria més lent, sí que prevèiem una tardor i un Nadal optimistes però no pensàvem en l’estiu“, afirma l’adjunt de direcció de l’agència, Adrià Grau.

Més de 70 punts de vacunació a Barcelona

L’associació d’agències de viatges Locos por Viajar assegura que el nivell de reserves està arrencant. Les previsions per a aquest estiu no els satisfan, però reconeixen que són millors que les de l’any passat. “Hem de tenir en compte que el nostre sector venia pràcticament de zero i qualsevol creixement es nota i, sí, comencen a entrar reserves“, afirma Rafa Serra, membre de l’associació.

Destinacions nacionals, africanes i europees

Bona part de la ciutadania prepara els viatges per a l’estiu i molts han triat destinacions espanyoles per por a les restriccions de països estrangers. De mica en mica, però, la població s’anima a buscar destinacions internacionals. Precisament, aquest dimecres la UE ha anunciat que deixarà entrar els viatgers que tinguin la pauta completa de vacunació.

A l’agència Altaïr, la destinació que més es reserva per a la temporada alta aquest 2021 és Àfrica, seguida d’Europa. En canvi, a hores d’ara, els viatgers descarten del tot el sud-est asiàtic, segons expliquen a l’agència, per la greu situació en la qual es troba l’Índia.

Por a una crisi econòmica

El sector del turisme ha estat un dels més tocats per la pandèmia. A més, denuncien que les ajudes han estat insuficients. Alerten que un cop se superi la crisi sanitària, hauran de fer front a una crisi econòmica que pot frenar el creixement dels viatges. Per aquest motiu, tot i les perspectives de millora, bona part del sector considera que encara es trigarà anys a recuperar les xifres de reserves turístiques d’anys anteriors. Algunes agències apunten que fins al 2024 o 2025 no recuperaran els nivells del 2019.