Encara costarà tornar a les xifres de viatges d’abans de la pandèmia, però la recuperació del turisme està en marxa. No només pel que fa als que venen a la ciutat, sinó per les reserves dels barcelonins, que van a l’alça. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) calcula que aquest estiu s’arribarà al 30 o 40 % de viatges respecte al nivell del 2019.

El bon ritme del procés de vacunació contra la covid-19 hi està contribuint molt. A l’agència de viatges Altaïr, situaven les previsions que tenien fa uns mesos per a aquest estiu al 20 % respecte a abans de la pandèmia, una xifra que ha augmentat gràcies a l’administració de vacunes. “Prevèiem que la recuperació seria més lenta perquè no sabíem realment si tot el procés de recuperació seria tan àgil com es deia o seria més lent, sí que prevèiem una tardor i un Nadal optimistes però no pensàvem en l’estiu“, afirma l’adjunt de direcció de l’agència, Adrià Grau.

L’associació d’agències de viatges Locos por Viajar assegura que el nivell de reserves està arrencant. Les previsions per a aquest estiu no els satisfan, però reconeixen que són millors que les de l’any passat. “Hem de tenir en compte que el nostre sector venia pràcticament de zero i qualsevol creixement es nota i, sí, comencen a entrar reserves“, afirma Rafa Serra, membre de l’associació.

Destinacions nacionals, africanes i europees

Bona part de la ciutadania prepara els viatges per a l’estiu i molts han triat destinacions espanyoles per por a les restriccions de països estrangers. De mica en mica, però, la població s’anima a buscar destinacions internacionals. Precisament, aquest dimecres la UE ha anunciat que deixarà entrar els viatgers que tinguin la pauta completa de vacunació.

A l’agència Altaïr, la destinació que més es reserva per a la temporada alta aquest 2021 és Àfrica, seguida d’Europa. En canvi, a hores d’ara, els viatgers descarten del tot el sud-est asiàtic, segons expliquen a l’agència, per la greu situació en la qual es troba l’Índia.

Por a una crisi econòmica

El sector del turisme ha estat un dels més tocats per la pandèmia. A més, denuncien que les ajudes han estat insuficients. Alerten que un cop se superi la crisi sanitària, hauran de fer front a una crisi econòmica que pot frenar el creixement dels viatges. Per aquest motiu, tot i les perspectives de millora, bona part del sector considera que encara es trigarà anys a recuperar les xifres de reserves turístiques d’anys anteriors. Algunes agències apunten que fins al 2024 o 2025 no recuperaran els nivells del 2019.