“Una vaga de lloguers no està reconeguda com a tal, no té un encaix constitucional ni legal, és un acte de desobediència civil no emparat per la llei”. En aquests termes s’ha pronunciat l’advocat Miquel Serra, expresident de la Secció de Dret Civil de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), en una entrevista al betevé directe sobre la possiblitat plantejada pel Sindicat de Llogateres de convocar un impagament massiu dels lloguers a Barcelona.
L’advocat de l’ICAB aventura que, si es produeix la vaga de lloguers, “podem preveure una allau de denúncies en l’àmbit judicial per part dels propietaris“, que poden demanar la resolució forçada del contracte –que habitualment es tradueix en un desnonament– i, a més, demanar el rescabalament de les quantitats que no s’hagin pagat.
Tot i això, Miquel Serra considera que tot plegat dependrà de diversos factors que poden marcar les conseqüències que pot tenir un impagament dels lloguers: “Es deixarà de pagar la renda absolutament a qualsevol que sigui l’arrendador? O només fins a aquell llindar de preu que entén el llogater que seria legítim?”.
“Els contractes hi són per complir-los”
Serra ha aclarit que l’incompliment d’un contracte “no és un dret” i ha comparat la proposta del Sindicat de Llogateres amb altres exemples de desobediència com serien deixar de pagar els subministraments de la llar o els impostos. Assegura que els jutges es limiten “a fer complir la llei”, i afegeix que és el poder executiu el que ha de prendre mesures per combatre les dificultats d’accés a l’habitatge.
L’advocat ha recordat que a Barcelona ja hi va haver una vaga de lloguers ara fa gairebé 100 anys. Va ser l’any 1931, per protestar per la manca d’habitatge a la ciutat i els preus excessius, en la Barcelona dels anys posteriors a l’exposició universal del 1929.