silvia paneque lloguer temporada
Foto: Maria Asmarat (ACN)
Escolta aquesta notícia

(ACN/Redacció) El govern ha tancat aquest dimarts a la tarda un acord amb ERC, els Comuns i la CUP per regular el lloguer d’habitatges de temporada. En una reunió a la seu de la conselleria de Territori amb la consellera, Sílvia Paneque, els partits han concretat les mesures urgents en matèria d’habitatge i urbanisme que s’afegiran al decret sobre habitatge que està previst que el Parlament voti aquest dimecres. Unes puntualitzacions que faran que els lloguers de temporada no quedin al marge del topall del preu. 

Figura de l’inspector d’habitatge

També s’ha acordat incorporar a la llei del dret a l’habitatge, —Llei 18/2007, de 28 de desembre— la figura de l’inspector d’habitatge, que tindrà competències per “verificar el compliment dels contractes, detectar fraus i proposar sancions”. El cos d’inspectors podrà realitzar controls periòdics i puntuals, documentals i presencials, detectar fraus o clàusules abusives i elaborar informes per dictar possibles mesures correctores o sancionadores.

Modificació de la llei d’habitatge

Tot plegat, farà modificar la llei d’habitatge posant de rellevància que el lloguer de temporada no tindrà la mateixa consideració que els d’habitatges permanents. Així, s’estableix que els contractes de temporada són aquells destinats a “usos recreatius, turisme o per temporada de vacances, sigui aquesta d’estiu o qualsevol altra”, diferenciats dels d’ús i finalitat, exclusivament, residencial.

Segons l’acord, la finalitat de l’habitatge s’haurà de fer constar en el contracte així com el lloc de residència permanent de l’arrendatari que, per evitar fraus, haurà de ser diferent del que consti al pis que s’està llogant. Pel que fa al lloguer d’habitacions, la suma dels preus de totes les habitacions no podrà sobrepassar el topall fixat per a tot el pis.

L’entesa arriba a poc menys de 24 hores que es faci el debat i votació al Parlament i les mesures acordades s’incorporaran via esmenes, quan el decret es tramiti com a projecte de llei.

Pròrroga dels habitatges amb protecció oficial

L’acord també estableix una pròrroga dels habitatges amb protecció oficial situats en zones tensionades, tal com reclamaven els Comuns i la CUP. Segons apunten, milers de pisos a Catalunya estava previst que ho deixessin de ser a curt termini, però amb l’entesa d’última hora, s’estableix un nou calendari, ja que en els municipis tensionats, es prorroga automàticament la denominació d’habitatge protegit.

Per tal d’evitar que vagin a parar al mercat privat, aquests habitatges només els podran comprar persones inscrites al registre de sol·licitants. Amb el nou acord, en zona tensionada —com és Barcelona—, la protecció oficial serà de 30 anys en el cas de promocions en sòl de reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i si s’obtenen ajuts directes; 10 anys en el cas de promocions en sòls sense reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i sense obtenir ajuts directes; i 20 anys per a la resta de supòsits.

Els partits que han tancat l’acord han defensat la decisió conjunta. El PSC aplaudeix l’entesa i convida la resta de grups a “incorporar-s’hi”. Per la seva banda, els Comuns destaquen un “acord de màxims” en habitatge i que s’ha fet un salt endavant “molt important”. Esquerra assegura que permetrà “tancar les portes a l’especulació” i la CUP lloa l’acord amb el govern, però refusa apropiar-se’l i diu que “és una conquesta del moviment”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a