Fi de la negociació entre sindicats i empresa pel conflicte de CaixaBank. Els representants dels treballadors han aconseguit tancar un acord per reduir la plantilla de l’entitat que suprimeix les sortides forçoses i en rebaixa les voluntàries a 2.600 (el pla inicial preveia un excedent de 3.002 treballadors).

Fonts de la negociació han explicat que les noves condicions plantejades per CaixaBank han estat acollides de manera positiva pels representants sindicals, que han ofert predisposició a continuar conversant un cop s’ha retirat el pla general, que preveia un excedent de 3.002 treballadors. L’acord s’ha accelerat els darrers dies amb l’objectiu de tancar el pla de reestructuració del banc abans de l’1 d’abril, dia que entrarà en vigor la nova normativa estatal sobre el sistema de jubilació, que restringeix les prejubilacions.

El document final preveu la supressió dels acomiadaments, que se substituiran per sortides voluntàries articulades mitjançant un expedient de regulació d’ocupació que afectarà, com a màxim, 2.600 persones i que s’aplicarà fins al mes de desembre de 2014. L’acord també preveu una millora de les condicions dels trasllats forçosos. N’hi haurà 400 a més de 100 quilòmetres de distància i uns altres 400 a menor distància, fet que suposa un total de 800 canvis d’ubicació del lloc de treball. Aquest punt havia estat, juntament amb el nombre de persones afectades, un dels principals esculls de la negociació.

El pacte estableix que les sortides voluntàries es realitzaran mitjançant prejubilacions amb el 80% del salari que s’articularan en dos trams: 1.200 en un primer (els més veterans) i 2.135 en el segon, de treballadors una mica més joves. També hi haurà baixes incentivades i sortides amb indemnització, i es milloraran les excedències de tres i cinc anys de durada remunerades i amb dret a retorn a l’entitat. Els sindicats han valorat positivament les condicions finals de l’ERO.