El d’aquest divendres havia de ser el cinquè intent de desnonament per a l’Assia, la seva parella i els tres fills menors a càrrec. Finalment, però, s’ha aturat i, en principi, es podran quedar a casa seva. L’Ajuntament de Barcelona ha acordat amb la propietat incorporar el pis al programa de captació d’habitatge privat per a lloguer social gestionat per la fundació Hàbitat3. La família podrà continuar a casa seva pagant un lloguer que no podrà superar el 30 % dels seus ingressos.

Inicialment, la propietat havia acceptat incorporar-se al programa Reallotgem de la Generalitat, però l’opció va quedar descartada per qüestions burocràtiques. Quan el consistori els va oferir l’alternativa d’Hàbitat3, la van refusar. L’Ajuntament els va advertir aleshores que eren “un fons d’inversió amb l’obligació d’oferir un lloguer social” i que s’enfrontaven a possibles sancions. Ara, finalment, l’acord ha arribat.

Prudència de les entitats prohabitatge

Tot i això, des del Grup d’Habitatge de Sants es mostren prudents sobre l’acord i aquest divendres al matí han mantingut la convocatòria que tenien prevista a les 7h. De fet, expliquen que la comitiva judicial s’ha presentat a la porta del pis a primera hora, perquè la propietat va demanar la suspensió quan quedaven pocs minuts per tancar el jutjat.

Recorden que el desnonament s’ha aturat només 30 dies i que ara caldrà pressionar perquè el contracte de lloguer s’acabi signant.

Diverses suspensions temporals del desnonament

El desnonament de l’Assia s’ha suspès temporalment diverses vegades. La darrera va ser el mes de novembre. Ara bé, aquest immoble, que abans havia estat ocupat, s’ha intentat desallotjar una desena de vegades. L’empresa propietària, Global Licata, està vinculada al fons d’inversió Cerberus i també al banc Santander.

De fet, fa uns mesos entitats i veïns van ocupar una oficina d’aquesta entitat exigir una solució per a l’Assia. Durant tot aquest temps la família ha rebut el suport del Grup d’Habitatge de Sants i de diversos col·lectius i entitats del barri.