S’apropa el Black Friday, els dies de descomptes abans de començar la campanya de Nadal. Enguany, però, els comerciants no tenen el principal obstacle en les restriccions sanitàries, sinó en la crisi logística que s’està vivint a tot el món. En una enquesta publicada per la patronal PIMEC, quatre de cada 10 comerciants asseguren haver tingut problemes d’abastiment per arribar amb estoc suficient al Black Friday. Entre els productes amb més risc de falta d’abastiment, estarien els electrònics i les joguines, els regals estrella de les festes nadalenques.

Les principals dificultats d’abastiment, un 60 %, tenen relació amb qüestions logístiques i de transport, mentre que l’altre 40 % apunten a problemes relacionats amb les matèries primeres. “En moltes empreses els problemes per les restriccions d’obertura o aforament i la baixada de facturació han estat reemplaçats per l’increment de preu de les matèries primeres i l’energia, les dificultats d’abastiment o els problemes de solvència o liquiditat”, ha afirmat la presidenta de Fepime, Helena de Felipe, a l’ACN. A més ha reclamat ajudes i incentius a les fusions per sortir de la crisi generada per la pandèmia. És per això que molts comerços van avançar les compres per tenir prou estoc per Nadal.

Optimisme en la previsió de vendes

Malgrat aquestes dificultats d’abastiment, no decau l’optimisme d’un sector que espera igualar o augmentar les vendes respecte al 2020 en les properes setmanes. Així ho creuen un 80 % dels socis de la patronal PIMEC. També ho creu el Banc d’Espanya, que calcula un augment de la despesa d’entre un 12 i un 20 % més aquest 2021.

L’optimisme dels comerciants es trasllada al fet que més del 70 % dels empresaris consideren que podran seguir amb els seus negocis de cara a l’any vinent. Aquesta xifra suposa un augment de l’optimisme, ja que fa un any aquest percentatge no arribava al 50 %.