La pintura de Sorolla, de la galeria d’arte Lorenart de Madrid, representa una escena costumista de platja i es va vendre originàriament en l’exposició biennal del Cercle de Belles Arts de Madrid de 1894. Al pavelló 1 del recinte firal, també s’hi exhibeixen deu quadres de Picasso i obres de Dalí, Rodin, Barceló, Plensa, Botero, Tàpies, Valdés, Nonell, Casas, Chillida, Saura i Rusiñol, entre d’altres, que han aportat una cinquantena de galeries.

Val a dir que l’art contemporani també s’hi ha fet un lloc. Així, s’hi poden trobar les firmes de Julian Opie, Marina Núñez, Santiago Ydáñez, Xavier Mascaró i Juan Uslé. També el públic s’ha tornat més contemporani. En els darrers cinc anys, han crescut els consumidors de 35 a 45 anys que, segons l’organització, veuen en l’art vanguardista i les antiguitats “un complement a l’interiorisme i l’estil de vida d’avui”.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha inaugurat el saló d’enguany, organitzat per Fira de Barcelona i Flaqué Internacional. Mascarell ha insistit que Barcelona es mereix una gran fira d’art i que ara cal acordar amb el sector (els galeristes, la societat artística catalana…) quin model ha de seguir. Això sí, el conseller advoca per “innovar, no copiar res existent”, en referència a la Fira Arco de Madrid.

Per la seva banda, el director del saló, que també havia subscrit l’opinió de Mascarell, ha apuntat que està bé que hi hagi inversió pública en art, però que cal més participació del sector privat.