Va ser el primer viver d’empreses de l’Estat i actualment és un referent local i internacional com a model d’incubació. La prova és que el 80 % d’empreses continuen en marxa el quart any de vida, mentre que a la resta de l’Estat només dues de cada 10 iniciatives empresarials emergents sobreviuen. Amb els anys ha ampliat els serveis per adaptar-se a les necessitats dels ciutadans.

Quins serveis ofereix Barcelona Activa?

Actualment disposa d’una xarxa formada per quatre incubadores (Glòries, Almogàvers Bussiness Factory, ESA BIC Barcelona i Media TIC), que es complementa amb un parc tecnològic, que acull prop de 50 empreses. La facturació anual acumulada d’aquestes empreses és de 52 milions d’euros, generen 1.000 llocs de treball i van pel camí de seguir creixent, ja que han multiplicat per deu la capacitat d’aquest viver. Barcelona Activa ofereix serveis d’assessorament per aprendre a posar en marxa un negoci o fer-lo créixer. A més, fa tres anys, van engegar l’Oficina d’Atenció a les Empreses, un espai municipal innovador que fa un acompanyament a les empreses durant el seu cicle de vida, és a dir, des que es creen fins que necessiten gestionar el seu traspàs.

L’Agència municipal també és pionera en la detecció i promoció de dones emprenedores, gràcies al programa ODAME. Ara, amplien el projecte per crear l’Escola de Dones Professionals i Emprenedores, amb l’objectiu de lluitar contra la bretxa salarial entre homes i dones i reduir les desigualtats de gènere. A banda, un dels serveis que té més èxit és el d’ocupació, que ha atès prop de 285.000 persones en aquests 30 anys.

Els resultats

Des de la seva creació, Barcelona Activa ha ajudat a tirar endavant 22.300 empreses, això que significa que cada dia laboral s’han posat en marxa una mitjana de tres empreses a Barcelona.  A més, ha ampliat la xarxa d’equipaments a la ciutat, de manera que ja té 11 espais i una cinquantena de punts d’atenció i assessorament, repartits pels 10 districtes. En els últims vuit anys, els emprenedors i empreses que han rebut suport de l’agència municipal, han aixecat prop de 183 milions d’euros de finançament per arrencar nous projectes.

El futur

El tinent alcalde d’Economia i Treball, Gerardo Pisarello, explicat durant l’acte de celebració dels 30 aniversari quins són els plans de futur de Barcelona Activa. D’una banda, volen ampliar públic. Han dissenyat un programa específic per projectes empresarials del món de l’Economia Social i Solidària per tal d’arribar a altres agents, com les cooperatives, les entitats socials o les fundacions, entre altres. D’aquesta manera volen impulsar un sector que representa el 7 % del PIB de la ciutat. Un altre objectiu és territorialitzar encara més l’acció de Barcelona Activa als barris. Per això s‘impulsaran sis plans de desenvolupament econòmic en aquells districtes que tenen una renda per càpita inferior a la mitjana.  També es vol apostar per l’economia digital mitjançant una incubadora d’alt impacte tecnològic i ordir una xarxa d’intercanvi empresarial amb altres ciutats, com Nova York i Amsterdam.